В търсене на любовта: Различните лица на Ричард Гиър

0

А ко трябва да изброим трима емблематични актьори от романтичните комедии през 90-те, със сигурност името на 74-годишния Ричард Гиър ще е сред първите чаровници, за които ще се сетим.

Актьорът е роден през 1949 г. След като напуска университета, получава роли в театъра, а после и в киното през 70-те. През следващите десетилетия Ричард пленява милиони женски сърца в романтични филми, но никога не спира да впечатлява и с драматичните си, сериозни роли.

В богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON, открихме три филма, в които Гиър блести с таланта си и е далеч от образа на принца на белия кон, с който обичайно го свързваме. Именно в тях Ричард показва своето различно и непознато лице и доказва, че може убедително да пресъздава различни и противоречиви образи. 

Многото лица на Ричард Гиър на екрана

Не са много актьорите, способни да направят образа на милиардер от хедж фондове привлекателен, но Гиър успява в заплетения трилър „Арбитраж“ (2012). Героят му е безмилостен бизнесмен, който отчаяно се опитва да продаде своята империя, която е затънала в дългове от 400 милиона долара.

 Ролята му носи номинация за Златен глобус в категорията най-добър драматичен актьор, въпреки че по-късно Академията го пренебрегна и не го номинира за Оскар.

Източник: ЕПА/БГНЕС

В драмата „Пропиляно време“ (2014 г.) Ричард Гиър за пореден път се отказва от имиджа си на красиво момче, за да влезе в по-сложна роля. Тук той играе психично болен бездомник, който броди из Ню Йорк, опитвайки се да се свърже отново с отчуждената си дъщеря. Той се сприятелява с друг бездомник, твърдящ, че някога е бил велик джаз музикант, а тази връзка се оказва жизнено важна и за двамата.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

Още една драматична и напрегната лента е „Благодетелят“ (2015 г.). В този филм Ричард Гиър отново е чаровен богаташ, който се чувства виновен за смъртта на свои приятели и се опитва да помогне на тяхната дъщеря като компенсация. Мотивите, стоящи зад желанието му да помогне на младата жена, обаче може да се окажат още по-мрачни, отколкото изглежда.

И докато се наслаждаваме на тези и още много вълнуващи филми от комфорта на дома си благодарение на видеотеката на EON, няма как да не се запитаме защо Ричард Гиър спря да се снима в касови филми. А отговорът може да ви изненада. 

Източник: Getty Images/Guliver

Смел защитник на човешките права

През последните години големите роли на Ричард Гиър в киното са все по-малко. И според самия него има политическа причина за това. Изборът му да говори срещу нарушенията на човешките права в Китай до голяма степен го поставя в черния списък на холивудските компании.

През 70-те години Гиър, който е практикуващ тибетски будист от двадесетте си години, пътува до Непал, за да се срещне с тибетски монаси. Той се сприятелява със самия Далай Лама.

През следващите години актьорът говори срещу китайската окупация на Тибет. По време на представяне по повод наградата за най-добър арт режисьор на наградите на Академията през 1993 г. той публично осъжда „ужасната, ужасяваща ситуация с човешките права“ в Китай.

Избухването му води до 20-годишна забрана да присъства на церемонии по връчването на Оскарите. През 2008 г. той призовава за бойкот на Олимпийските игри в Пекин и настоява публично Китай да позволи на тибетците независимост. Изявленията му довеждат и до доживотна забрана да посещава страната.

Така китайските инвеститори и огромното финансово влияние на азиатската държава в Холивуд стават пречка актьора да получи редица филмови роли.

„Бях достатъчно успешен през последните три десетилетия, за да мога да си позволя да правя по-малки филми сега“, заявява той пред The Hollywood Reporter преди няколко години.

Източник: Getty Images/Guliver

В търсене на любовта

Ричард Гиър винаги успява да ни изненада на екрана и като актьор и личност не влиза в стереотипите на Холивуд. А интимният му живот винаги е вълнувал не по-малко от впечатляващата му кариера.

През годините Гиър е имал няколко връзки с популярни дами, включително брака със Синди Крауфорд от 1991 до 1995 г. По-късно моделът нарича брака си с актьора „страхотна глава“ от живота си, обяснявайки, че тяхната голяма възрастова разлика е предизвикала проблеми в отношенията им. Когато двамата се женят в Лас Вегас, тя е на 25, а той – на 42.

Втората съпруга на Ричард е актрисата Кери Лоуел, а бракът им продължава от 2002 до 2016 г. Двойката посреща сина си Хоумър през февруари 2000 г. Разводът им обаче е доста горчив за актьора.

Кери Лоуел настоява за 100 милиона долара от състоянието на актьора при развода, което по това време възлиза на около 250 милиона долара. Бившите съпрузи имат и противоречия относно попечителството над техния тогава 15-годишен син Хоумър.

Освен това според някои публикации Кери е отказала да напусне имението на Гиър в Бедфорд, Ню Йорк. В крайна сметка двамата уреждат развода си и подробностите около него не са оповестени публично.

Ричард Гиър е бил свързван и с Барбaра Стрейзънд, Присила Пресли и Сюзън Сарандън.

Източник: Getty Images/Guliver

Да откриеш щастието на 70

През 2018 г. той се жени за публициста и политически активист Алехандра Силва след 2-годишна връзка. Преди това близки до Ричард твърдят, че вторият му развод го е направил доста предпазлив в любовта.

Двойката – която има разлика във възрастта от 34 години – приветства сина си Александър през февруари 2019 г., последван от второ момченце през април 2020 г. Гиър също е втори баща на сина на Силва, Алберт.

Източник: Getty Images/Guliver

„Намерих тихия и щастлив живот, който винаги съм търсил“, казва Гиър пред списание Hola! през 2018 г.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

По темата

Източник: vesti.bg