В кои общини 27 ноември е обявен за неучебен ден

0

П онеделник, 27 ноември е обявен за неучебен в редица общини в страната заради усложнената метеорологична обстановка.

Разград

Заради обявеното бедствено положение на територията на област Разград понеделник, 27 ноември ще е неучебен за всички училища на територията на община Разград, както и за детските градини, намиращи се в селата в общината, съобщиха от местната управа. 

Междувременно продължава работата по отстраняване на последствията от тежката зимна обстановка. Пътят към болницата е разчистен, почистено е околовръстното към ж.к. „Орел“, както и бул. „Априлско въстание“, „Странджа“, „Княз Борис“ и други основни улици. Общо 14 машини продължават разчистването в рамките на областния град, техника има и по общинските пътища.

Със снегопочистваща машина бе осигурено придвижване на автомобила, който доставя храната в Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания в село Просторно, доставена бе храна и в Комплекса от центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. 

Получен бе сигнал за 16 деца, останали в хижата на община Разград в местността „Пчелина“. С помощта на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ и на работници от Общинското предприятие “Паркстрой“ в момента се осигурява пък към тях, тъй като множество клони и дървета са паднали на шосето, посочват от общината.

Вълчи дол

Утрешният ден ще бъде неучебен и на територията на община Вълчи дол, където с решение на кмета Калоян Цветков бе обявено бедствено положение от тази сутрин до овладяване на ситуацията. По информация на Областната администрация във Варна в общината има 21 населени места без електрозахранване. По данни от общината има и нарушено водоснабдяване на много места.

Усложнена остава обстановката и на територията на община Аксаково, съобщава кметът Атанас Стоилов. В девет населени места достъпът е невъзможен. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно, Любен Каравелово, Водица, Новаково. В Генерал Кантарджиево може да се влезе от долния път. В 13 села са без електрозахранване, а частично без ток са райони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод с високо напрежение. 

Русе

В седем от осемте общини в област Русе – Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле и Ценово, утре ще бъде неучебен ден за всички училища и детски градини. Това съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева. 

Причината е все още невъзстановеното електрозахранване в много населени места в региона, прекъснато заради мокрия сняг, както и непроходими участъци от пътища. 

Георгиева обясни, че засега утре ще се учи само в община Русе.

Антоново

Тежка е зимната обстановка в община Антоново. Утре ще е неучебен ден за училищата и детските градини на територията на общината, каза за БТА секретарят на общината Мехмед Мехмедов.

В региона снежната покривка е между 50 и 60 см. Температурите са около нулата, но заради силния вятър усещането е за по-студено време. 

Севлиево

Поради усложнената метеорологична обстановка на територията на Община Севлиево, понеделник, 27 ноември ще бъде неучебен ден. Това съобщи кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Заради снега: Бедствено положение в 4 области, затрупани пътища и липса на ток

“Ще работят единствено детските градини в град Севлиево. Община Севлиево се обръща към родителите на всички пътуващи деца, да ги оставят у дома до пълно справяне с последствията от обилните снеговалежи”, препоръчва градоначалникът.

“При спешни ситуации – звънете на дежурния телефон: 0675 396 112”, препоръчва д-р Иванов.

Котел

Община Котел обяви понеделник 27 ноември за неучебен ден, заради влошените метеорологични условия. Снежната покривка е между 60 см, а на места и до метър, в следствие на снегонавяване, съобщават от общинския пресцентър. Без електроподаване са селата Мокрен, Ябланово, Малко село, Филаретово и Тича.

През Котленския проход вече се пропускат леки автомобили, но остава забраната за преминаване на товарни автомобили, съобщават от ОДМВР Сливен. Продължава разчистването от паднали дървета на пътя Сливен- Ичера. Временно е ограничено движението по пътя „Петолъчка“ – Котел – Омуртаг и Твърдица – Елена. Пътят Сливен – Бяла остава отворен за движение при зимни условия. Екипи на РУ-Котел са оказали съдействие на товарен автомобил и бус с работници, закъсали около 07:00 часа тази сутрин на пътя малко преди село Тича. Няма пострадали.

Шумен

Поради бедствено положение в населените места на територията на община Шумен (без град Шумен) кметът проф. Христо Христов издаде заповед за спиране на учебните занятия на 27 ноември във всички училища и детски градини в селата на общината.

Няма да се движат и училищните автобуси, които превозват ученици към областния център. Към момента обстановката на територията на община Шумен остава усложнена. 15 села все още са без електричество. След отстраняване на аварията ВиК започна да възстановява водоподаването към Шумен. Без вода все още е квартал „Мътница“.

Отворени за движение и проходими при зимни условия са пътищата между селата Овчарово – Костена река, Мътница – Царев брод, Дивдядово – Мараш – Салманово и Шумен – Лозево. Продължава разчистването на пътното платно от снежните навявания, нападалите дървета и клони в направленията Шумен – Новосел, Вехтово – Друмево, Царев брод – Велино.

Велико Търново

Понеделник, 27 ноември е обявен за неучебен ден и за всички училища в община Велико Търново, съобщиха от общинската администрация. Заповедта е издадена от кмета Даниел Панов. Причината е усложнената зимна обстановка след продължилия над 15 часа валеж от мокър сняг. Детските градини ще работят по обичайния си график.

Над 400 са счупените и паднали дървета и клони по улиците и тротоарите в старопрестолния град. Това затруднява сериозно дейностите по снегопочистване и работата на градския транспорт. 40 екипа са разпределени из града и премахват дърветата. След това снегопочистващата техника ще навлезе във вътрешността на кварталите. 

Община Велико Търново отново апелира към гражданите при почистване на снега от автомобилите си и при паркиране да не създават затруднения пред техниката. Десетки са вече констатираните подобни случаи в града.

Източник: vesti.bg