В Карлово отбелязват 186 години от рождението на Васил Левски

С тържествена света литургия в храма „Свети Никола“ в Карлово започна отбелязването на 186-годишнината от рождението на Васил Левски и празника на града. Цветя и венци бяха поднесени на гроба на майка му – Гина Кунчева.

На площад „Васил Левски“ беше посрещнат националният туристически поход „По стъпките на Апостола“.

Павел Копчев: „Ние се връщаме всяка година, защото тук има едни млади хора, които искат да усетят емоцията – както на Балкана, така и на нещо наистина чисто, само българско.“

Мариела Пъдева: „По стъпките на Апостола се чувстваш като него. Искаш да бъдеш като него. Да бъдеш безусловно борбен в името на България, защото това е делото на всеки един българин. И не трябва да бъде само днес, защото е 18-и и само на празниците, а трябва да се гордеем, че сме българи.“

Мариана Кръстева: „Да си знаем кои сме, да знаем къде отиваме и да отстояваме нашите интереси.“

В зала „Васил Караиванов“ се състоя среща на участниците в инициативата „150 урока за Васил Левски“. По-късно в къщата-музей „Васил Левски“ бяха връчени наградите на фондация „Васил Левски“ и комитет „Васил Левски“.

Снимки: БТА

Програмата продължава в 20:20 ч. с изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет от музея и шествие. В 21.00 ч. на площад „Васил Левски“ ще се състои тържествен митинг – заря, който БНТ ще излъчи на живо.

Очаква се в програмата да участва държавният глава Румен Радев. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия. Румен Радев ще произнесе слово и ще отдаде почит пред паметника на Апостола на свободата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *