В играта на любовта: 9 модела на поведение след раздяла

0

П овечето хора са способни да се съвземат след края на неуспешна връзката, посочва Ранди Гюнтер, клиничен психолог и брачен консултант в Южна Калифорния. Според него, след раздялата, чрез полезни насоки хората се учат от грешките си, намират утеха в приятели и в крайна сметка се ангажират с нова връзка.

Страданието след като бъдеш отхвърлен може да бъде опустошително, казват специалисти. Според тях, някои хора изпитват безкрайна мъка, безмилостен песимизъм и задълбочаващ се страх, че може никога да не срещната любовта отново. 

„Ако хората многократно са изоставяни в последователни връзки, другите често ги съдят строго.  Повечето, които страдат от продължителна скръб, обикновено са опитвали всичко възможно, за да накарат връзките си да работят. Когато отново са изоставени, те са в разбираемо объркване и скръб, чудейки се дали болката някога ще изчезне“, разказва Гюнтер.

Ето кои са деветте най-често срещани личностни характеристики и поведения сред раздяла:

1. Вродена несигурност

Естествено е хората да се чувстват несигурни, когато са заплашени от загубата на нещо, което има голямо значение за тях. Ако техният комфорт е нарушен от непредсказуема заплаха, повечето хора са усвоили защитни механизми, които им помагат да преодолеят чувства си на тъга и страх. С течение на времето те могат да продължат напред.

За съжаление има хора, които страдат от по-дълбоки нива на тревожност и може също да са имали множество загуби от миналото. Като партньори в отношенията, те може да имат по-големи трудности при възстановяването на баланса, когато са изоставени от някога доверен партньор. Те се чувстват значително по-безпомощни и безнадеждни, сякаш никога повече няма да могат да се доверят на любовта. Понякога, почти неспособни да функционират, тяхната болка надделява над всяка надежда, че някога ще се оправят.

2. „Перфектната връзка“

Ако хората почувстват, че най-накрая са намерили „перфектната връзка“ и партньорите им след това си тръгнат, те може да се отчаят, че никога повече няма да намерят толкова прекрасна любов. И все пак, след като намерят някой, който отговаря на изискванията им, те може да се страхуват твърде много, за да се запитат дали техните партньори са имали същите желания или очаквания.

3. Травма от изоставяне в детството

Децата твърде често са безпомощни в житейска игра, която ги хвърля от връзка на връзка. Тези ранни преживявания ги правят по-склонни или да не се доверяват на партньорите си, или да се опитват твърде много да им се доверяват. Тяхната несигурна привързаност към техните родители в ранна детска възраст, твърде често ги кара да се превърнат в прекалено страхливи възрастни, неспособни да допуснат любовта от страх, че ще настъпи неизбежна загуба.

4. Страх от самота

Ако човек се страхува, че „любовта никога няма да го намери“, той или тя често ще толерира пренебрегване, злоупотреба или неискрено поведение, само за да остане във връзка.

5. Да бъдеш оценен

„Опасно е за всеки интимен партньор да позволи на другия да го оценява“, посочва брачният консултант. От думите му става ясно, че ако половинката не ви даде положителен отговор, последиците за психичното ви здраве ще бъдат „опустошителни“. 

6. Страх от провал

„Има хора, които се ужасяват да не се провалят в каквото и да било, а връзките им са само едно парче от пъзела“, казва Ранди Гюнтер. „Когато партньорите на тези хора, напуснат връзката, те често поемат цялата вина, чувствайки, че е трябвало да направят повече. Често това самоочерняне прави всяко следващо партньорство по-податливо на провал поради същите причини“, категоричен е той.

Източник: Getty Images/Guliver

7. Романтични фантазии

Тези, които са посветени на романтичната фантазия искат да бъдат всичко за своите любовници, обяснява Гюнтер. „Когато се проявят нормалните смущения в живота, романтичните фантазьори ги виждат само като временни пречки и не ги приемат на сериозно“, допълва брачният консултант.

8. Безсмъртна любов

Има хора, които вярват, че да обичаш някого до края на живота си е добродетел и се гордеят, че никога не се отказват да обичат партньора си, дори ако връзката е приключила. Те наистина вярват, че любовта, която някога е красива, никога не може да умре, и се ангажират да чакат завинаги другият да се върне. За тях непоклатимият ангажимент да останат лоялни към партньор, който е изоставил връзката, ги спира да прегърнат всяка нова любов. 

9. Истински агонизиращите преследвачи

За съжаление има хора, които не могат да се откажат от романтичните си партньори, колкото и ясно да знаят, че връзката им е приключила. Дори когато другият партньор ги избягва или дори ги унижава, те пак  не могат да се откажат от връзката.

„Има много причини, поради които хората се нараняват по този начин. Може да почувстват, че нямат друго място, където да отидат. Или чувстват, че никога повече няма да намерят някой толкова подходящ за тях“, смята Ранди Гюнтер. 

„Несподелената любов е болезнена и деморализираща“, посочва той. Човешко е да се опитваме да променим последиците от изгубената надежда. Много хора, търсещи връзки, които изпитват многократно отхвърляне, се превръщат в уморени циници, смятат експерти. 

Интересна класификация на видовете любов, според психолози

По темата

Източник: vesti.bg