В Анкара работи лифт като част от градския транспорт

Първият кабинков лифт в рамките на системата на градския транспорт в Турция функционира в столицата Анкара. Транспортното съоръжение свързва района Кечийорен с намиращия се на много по-голяма надморска височина квартал Шентепе.

Лифтът облекчава значително изключително натоварения градски транспорт в града с население над 5,5 милиона души. Освен това от кабинките се разкриват уникални гледки над турската столица, заради което много хора обичат да се возят на лифта.

Билетчето за едно пътуване струва колкото билет за останалите видове градски транспорт в турската столица – едва 17 турски лири (около 1,14 лева). Кабинковият лифт е свързан с метрото в Анкара (с метространция „Йенимахалле“).

Общата дължина на линията е 3257 метра (в едната посока). Това разстояние се изминава средно за 13,5 минути.

По линията може да пътуват до 2400 души на час или 250 хиляди души месечно. Лифтът работи всеки ден от 6:00 ч. до 21:00 ч.

Кабинковият лифт може без проблем да се използва от възрастни хора и от хора с увреждания. Всички кабинки са оборудвани с камери за наблюдение, има възможност за пускане на музика и за извършване на анонси. Кабинките имат бутони за спешни случаи и естествена вентилация.

Съоръжението включва 20 стълба, като най-високият е 67 метра. На всеки от стълбовете има спасително оборудване.

Лифтът не работи единствено в дните с много силен вятър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg