Вътрешните министри от ЕС обсъждат Шенген, но гласуване няма да има

Приемането на България и Румъния в Шенген е в дневния ред на срещата на вътрешните министри от ЕС във вторник в Брюксел, но гласуване не се очаква. Това съобщиха дипломатически източници от Съвета. Ще бъде обсъдено състоянието на нещата, но гласуването няма да бъде във вторник, защото Нидерландия и Австрия все още не са представили окончателните си позиции. Испанското председателство на Съвета на ЕС има готовност да постави въпроса за гласуване по-късно през декември, когато позициите на Нидерландия и Австрия по въпроса са ясни.

Възможно е приемането на двете страни в Шенген да бъде прието и с писмена процедура, без да бъде свиквана извънредна среща на вътрешните министри. Испанското председателство на Съвета на ЕС е категорично, че иска да има решение по въпроса до края на годината.

Според източници от Съвета вътрешните министири ще обсъдят във вторник и резултатите от допълнителната мисия, която Нидерландия поиска и която беше в България в края на ноември. МВР съобщи, че мисията е приключила успешно и заключението е, че България продължава да отговаря на условията за пълноправно членство в пространството на свободно движение.

Тази трета допълнителна и доброволна мисия се проведе между 22-ри и 24-ти ноември. В нея участваха 13 експерти от държави членки на Европейския съюз, сред тях Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и др., четирима експерти от Европейската комисия, както и наблюдатели от Фронтекс, Европол и ФРА – Агенцията на ЕС за основните права. Областите, обхванати от мисията, са управление на външните граници, полицейско сътрудничество и връщане, спазване на основните права и информационни системи, подпомагащи прилагането на шенгенското законодателство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg