Вътев: Европа протестира основателно, всички земеделски производители са притиснати

0

Е вропа протестира основателно. Всички земеделски производители в момента са притиснати от високите разходи по стандартите, които изпълняват и от конкурентния внос от Украйна. България е в абсолютно същата ситуация. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред журналисти.

ЕК предлага мерки заради вноса от Украйна

„България не е изключение. Знаете, че петте най-близки до Украйна държави – Румъния, Унгария, Полша, Словакия и България, на практика са най-потърпевши от украинския внос. Постарахме се максимално да предпазим нашия пазар от дъмпингов внос. Естествено, има и хора, които са заинтересовани това да се случва, но ние сме длъжни да си пазим и производителите“, посочи министърът. 

Фермери започнаха да правят блокади около Париж

По думите му има добър диалог със земеделските производители.

„Между тях има разумни хора, има и такива, които искат на всяка цена да правят протести“, заяви Вътев.

Той съобщи, че в неделя в 15.00 часа е срещата между него, земеделски производители, премиера и финансовия министър.

„Това ще е третата ни среща. Има разбираем и обективен проблем, който възникна вследствие на това, че след приемането на бюджета изведнъж се появиха едни претенции за подпомагане вследствие на поредицата от кризи и най-вече загубите заради войната в Украйна. Сумата е набъбнала доста и след като е приет бюджетът и тя не е предвидена в него – става дума за 550 милиона лева, това много трудно може да се получи без преразглеждане на бюджета“, добави земеделският министър.

Видеото е архивно от предложението на ЕК преди ден за отстъпки от правилата, срещу които протестират фермерите в Европа

Източник: vesti.bg