Въпроси за състоянието на патриарх Неофит – какво се знае здравето на Негово Светейшество

3

С ъстоянието на българския патрирах Неофит е стабилно, казаха от канцеларията на Светия синод. В същото време старозагорският митрополит Кипиран, който е и говорител на Синода направи специално изявление, в което отново повтори, че патрирах Неофит е хоспитализиран заради белодробно заболяване и призова за молитви за здравето му, съобщи БНТ.

Молебен за бързото оздравяване и възстановяване на патриарх Неофит беше отслужен рано сутринта в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет. Патриархът е почетен доктор на университета и пръв ректор на възстановения в началото на 90-те години Богословски факултет.

„Ние сме негови ученици, така че в това академично семейство, ние сме негови приятели, ученици и днес ще се помолим за неговото здраве искрено. Защото смятаме, че с нашата обща молитва ще подобрим неговото здравословно състояние“, каза доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет.

Въпросителните около здравословното състояние на патрирах Неофит станаха много след като се появиха фалшиви новини и всякакви версии за заболяването му. Днес говорителят на Св. Синод митрополит Киприан направи изявление, в което повтори вчерашното съобщение на канцеларията на Синода.

„Във връзка с множеството журналистически запитвания относно състоянието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, уведомяваме, че той наистина е хоспитализиран във Военномедицинска академия в град София с белодробно заболяване. Призоваваме всички православни християни усърдно да се молим за здравето на Негово Светейшество, за неговото бързо възстановяване, оздравяване и изписване от болничното заведение“, каза Старозагорски митрополит Кипиран, говорител на Светия Синод.

Информацията е оскъдна, но все пак днес от канцеларията на Синода са отговорили на запитване на БНТ:

„Днес сутринта разговарях с лекарите от Военно-медицинска академия и те казаха, че състоянието на Негово Светейшество патриарх Неофит е стабилизирано и под контрол“, заяви Емил Велинов, началник на протокола на Светия Синод.

Повечето от митрополитите, с които е разговаряно са далеч от София, по епархиите си и малко знаят за състоянието на патриарха. Казаха, че по време на последното заседание на Синода, преди около десетина дни, той вече е бил в болница. Затова то беше ръководено от великотърновския митрополит Григорий.

Григорий, всъщност, е трети по старшинство сред митрополитите, но сливенският митрополит Йоаникий също е болен, а следващият – митрополит Йосиф, е в САЩ.

Последната публична поява на патриарха, според сайта на Синода, пък е на 25 октомври, когато той се срещна с вече бившия кмет Йорданка Фандъкова.

Източник: vesti.bg