„Възраждане“ поиска оставката на управителя на БНБ

0

БНБ работи по план за въвеждане на еврото. Това заяви Деян Николов от ПГ на „Възраждане“, предаде репортер на БГНЕС.

Николов обвини управителя на БНБ Димитър Радев, че е излъгал по време на срещата си с „Възраждане“ в сряда.

„Настояваме Димитър Радев да си подаде оставката като управител на БНБ. Той е лице, което работи срещу националните интереси на България, и то задкулисно“, подчерта депутатът от „Възраждане“.

„Възраждане“ иска прекратяване на техническата подготовка за членство в Еврозоната

„Вчера в съобщението на БНБ бяха казани три неща – че УС на БНБ е приел проект на нов закон за БНБ, който е съгласуван с ЕЦБ. Ние разполагаме с този законопроект, като там се предвижда унищожаване на българския лев и валутния борд, съобщи Николов и отбеляза, че в него се казва, че протичат по план подготовката за тестово отсичане на български евромонети и промените в платежните системи.

Депутатът обяви, че по време на срещата си с Димитър Радев, той е казал, че на практика БНБ не извършва съществена подготовка по отношение на влизането на България в еврозоната и нещата, по които работят, са част от ангажименти, поети заради членството на страната ни в Банковия съюз. Николов е категоричен, че след направена от „Възраждане“ проверка, са установили, че БНБ съпредседателства Координационния съвет за въвеждане на еврото.

„Там ръководят работна група „Пари, платежна инфраструктура и кредитни институции“. Работят и по изпълнението на т.нар. комуникационна стратегия, по която се раздават 10 млн. за пропагандиране колко е хубаво еврото да замени българския лев. Редовно участват в работни групи и комитети в ЕЦБ и ЕК, изпълняват проекти които целят информационните им системи да бъдат адаптирани и подготвени за еврозоната“, съобщи още той.

Истината за еврозоната, опитът на вече влезлите

Николов отбеляза, че БНБ се готви и да сече евромонети, в т.ч. решават какви знаци да има на тях. „Строят и две нови сгради – в Плевен и Варна, които са специално за процеса за замяна на левове с евро“, подчерта той и добави, че БНБ работи и по проект за присъединяване на българската платежна система към европейската такава.

Депутатът от „Възраждане“ обвини Димитър Радев и БНБ в „мащабна задкулисна акция, която цели унищожаване на българската фискална и национална независимост“, като подчерта, че „60% от българите не желаят България да влиза в еврозоната“.

Той настоя този закон да бъде публикуван, както и да се прекратят всички разговори за присъединяване на България към еврозоната.

По темата

Източник: vesti.bg