Възмущение след интервю на китайски дипломат за Крим

6

Ф ранция, Естония, Латвия и Литва изразиха възмущението си от изявление на китайския посланик в Париж, с което той постави под въпроса суверенитета на бивши съветски република като Украйна, предаде „Ройтерс“.

Запитан за позицията си по въпроса дали Крим е част от Украйна или не, китайският посланик Лу Шае заяви в интервю за френска телевизия, излъчено в петък, че исторически Крим е бил част от Русия и че е бил прехвърлен в Украйна от бившия съветски лидер Никита Хрушчов.

„Бившите съветски републики нямат действителен статут в международното право, защото няма международни споразумения, които да уреждат суверенния им статут“, изтъкна Шае.

Китай прати военен номер едно в Русия

Франция изрази днес „пълната си солидарност“ с всички страни, за които може да се отнасят думите на посланика, и изтъкна, че те са постигнали независимост „след десетилетия на потисничество“. 

„Що се отнася до Украйна, тя бе призната от международната общност, включително от Китай, в границите си от 1991 г., в които влиза и Крим“, заяви говорител на френското външно министерство.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *