"Във вашата купа за закуска има една много мръсна тайна"

3

В ъв вашата купа за закуска има една много мръсна тайна. Може да мислите за корнфлейкса като обикновено, ако не и болезнено скучно ядене, с което да започнете деня си. Историята му обаче започнала в странното преплитане между медицината от XIX-ти век, мислите за мастурбацията и пуританските християнски вярвания.

Джон Харви Келог създал корнфлейкса през 1898 г. заедно с брат си, У. К. Келог, като откритието често се определя като неуспешен опит за приготвяне на гранола. Резултатът от този неуспешен експеримент бил съвършено обикновена храна за пациенти в санаториума Батъл Крийк в Мичиган, където той работел.

Въпреки че бил лекар и диетолог по професия, неговата преданост към Църквата на адвентистите от седмия ден означавало, че новоизмисленият му корнфлейкс бил разгледан и в различна светлина. В началото на XX-ти век Келог бил важен участник в „движението за чист живот“, вдъхновен от морално подклаждан кръстоносен поход за обществено здраве, който подчертавал важността от хигиената и чистотата.

Това го накарало да бъде дълбоко против секса във всичките му великолепни форми. Често се отбелязва, че той и съпругата му спели в отделни спални и никога не консумирали брака си. Преди всичко той бил наистина, наистина силно против мастурбацията.

Д-р Келог бил толкова обезпокоен от мръсотията на човешката сексуалност, че решил да прекара седмици в писане на книга за секса, мастурбацията, „мръсните сънища“, проституцията и други сексуални пороци.

Неговата основополагаща книга „Прости факти за стари и млади: Възприемане на естествената история и хигиената на органичния живот“ съдържа някои основни съвети как да помогнете на човек, „обсебен“ от мастурбация и „самонасилване“, със силен акцент върху упражнения и диета.

Сочните и пикантни храни били врагове в неговите очи, но една проста диета можела да направи чудеса и да помогне да се овладее желанието за мастурбация, включително обикновени храни, точно като неговите прясно патентовани царевични люспи (удобно, нали?).

И така, невинният корнфлейкс бил призован да стане пехотинец във войната срещу мастурбацията.

Сутрешното хранене срещу мастурбацията обаче беше само върхът на големите му планове. По това време Келог написал някои откровено екстремистки методи за предотвратяване на мастурбацията. Всъщност той често бил описван като една от основните движещи сили зад рутинното обрязване на бебета в САЩ, което остава обичайно и до днес.

Повечето от тези идеи звучат като възмутително шарлатанство по днешните стандарти. Въпреки това, ако има нещо, което може да се каже в защита на Джон Харви Келог, някои от неговите идеи са издържали изпитанието на времето. Той бил голям поддръжник на „зародишната теория за болестта“, която доказва, че специфични микроскопични организми са причина за специфични заболявания. Освен това той бил много по-напред от времето си, в разбирането на микробиома на чревния тракт.

Ако това е някаква компенсация за по-неблагоприятните идеи на Келог, със сигурност може да се каже, че неговото анти-мастурбационно ястие не е проработило – хората все още се наслаждават на корнфлейкса, а много други – на мастурбацията.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *