Втората пенсия: Намаляват желаещите да прехвърлят партидите си в НОИ

Интересът към прехвърляне на втора пенсия към НОИ е намалял значително. За една година близо пет пъти по-малко са хората, желаещи да се откажат от частен фонд за сметка на солидарната пенсионна система, сочат данните на Националната агенция за приходите за изминалите 12 месеца.

Близо 7000 души са прехвърлили партидите си от универсален пенсионен фонд към фонд „Пенсии“ в Националния осигурителен институт през 2022 година. За сравнение – през 2021 г. те са били над 32 500.

За 54-годишния Ангел Калчев от Русе, който вече има 36-годишен стаж като електротехник, засега не е вариант да прехвърлили партидите си в Сребърния фонд, за да получава само една пенсия – държавна:

„При НОИ има някакви плюсове, ако нещата се променят и преценя, че са станали по-сигурни, защото това е много важно за един пенсионер, какъвто ще бъда и аз след 10-ина, 12 г., дай Боже, мога да ги прехвърля там, но за момента смятам, че това е по-разумният вариант“.

Според пенсионноосигурителни дружества има отчетлива тенденцията все по-малко хора да избират сребърния фонд и тя ще се запази.

„Причината за нея е, че от есента на 2021 г. пенсионните фондове започнаха да плащат пенсии. Големият брой прехвърлили се хора приключи юни 2021 година. На хората определено им харесва това, че имат избор. Средният размер на месечните плащания не е никак малък, при разсрочените плащания той е 350 лева. При пожизнените пенсии, в зависимост от техния вид, може да да бъде между 80 и 250 лв.“, обясни Владислав Русев, зам.-председател на УС на пенсионноосигурително дружество.

Георги Петров от Пловдив обаче смята, че решението да прехвърли малко над 13 000 лева в Сребърния фонд преди две години, е добро:

„Две ще бъде по-малко от едно. Което значи, че ако имаш разделена пенсия, сумата, която ще получиш, е по-малка, отколкото, ако цялата ти вноска е в НОИ. Много лесно става, отидох в НОИ и всичко е наред, и така до ден-днешен“.

Кампания на финансовото министерство тогава е причината за решението на Георги Петров да прехвърли партидата си в НОИ. А според бившия социален министър Лидия Шулева хората, които постъпват катo Георги, са все по-малко и заради увеличението на минималната пенсия.

„За хората с минимални пенсии дава гаранции за получаване на една абсолютна гарантирана минимална пенсия независимо от нейната величина. Т.е. хората предпочитаха да си получават една гарантирана минимална пенсия плюс една допълнителна сума“, заяви Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика.

Експерти напомнят и че решението за прехвърляне трябва да е информирано.

„Ако пристъпят към прехвърляне в Сребърния фонд, първо да проверят какво ще получат от там и какво ще загубят“, каза Владислав Русев, зам.-председател на Управителния съвет на пенсионноосигурително дружество.

„Не може да се даде обща препоръка. Зависи от конкретната ситуация на дадено лице, какви са били вноските, зависи дали те са били внасяни от работодателите, защото има много случаи, в които се начисляват, но не се внасят и тогава втора пенсия трудно ще се получи“, каза Лидия Шулева.

Десетте пенсионни дружества у нас в момента изплащат около 14 000 пенсии и разсрочени плащания, сочат данните на дружествата.

Източник: bntnews.bg