ВСС няма да образува производство срещу Сарафов

3

П рокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да не образува дисциплинарно производство за налагане наказание на Борислав Сарафов. Решението е взето със седем на два гласа.

Главният прокурор Иван Гешев предложи на ВСС да наложи дисциплинарно наказание на Сарафов в средата на май. Главният прокурор заяви тогава, че е казал на Сарафов да прецени дали „моралът му, ако има такъв, би го насочил към това да си подаде оставката, предвид предателството към българската прокуратура и към българите“.

Прокурорската колегия на ВСС не включи в дневния си ред производството срещу Сарафов

„Предложението на главния прокурор е недопустимо, защото има друг ред за образуване на дисциплинарни производства“, коментира членът на ВСС Георги Кузманов, който гласува против образуването на дисциплинарно производство. По думите му началникът на Националната следствена служба (НСлС) се избира по специален ред, както има и специален ред за неговото освобождаване. 

„Преценихме, че, ако трябва да има процедура за дисциплинарно наказание за шефа на НСлС, тя трябва да се прави по предложение на трима членове на Прокурорската колегия“, каза още Кузманов.

ВСС допусна за разглеждане предложението за освобождаването на Гешев

Той обясни, че в предложението на Гешев се посочва, че нарушенията на Сарафов са свързани с негови медийни изяви, с които е превишил правата си и е изнесъл информация, която не е следвало да издава.

Евгений Иванов и Пламен Найденов бяха на мнение, че трябва да бъде образувано дисциплинарно производство, добави Кузманов.

Утре пленумът на ВСС отново ще бъде свикан и ще има точка за разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Кузманов посочи, че всичко, което са изискали, е налично в Съвета, извикани са свидетелите и уточни, че заседанието може и да не приключи в един ден.

Източник: vesti.bg