"Всеки ден е борба за оцеляване"

0

О коло 40 процента от цивилното населени в ивицата Газа е застрашено от масов глад на фона на военните действия между Израел и палестинската ислямистка групировка „Хамас“, които не дават никакви признаци за затихване, предаде ДПА, позовавайки се на данни на ООН.

„Всеки ден е борба за оцеляване, за намиране на храна и вода“, написа в „Екс“ Томас Уайт, директор на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Газа.

„Газа се бори с катастрофален глад. В момента 40 процента от населението е застрашено от масов глад“, съобщи Агенцията на ООН. „Реалността е такава, че се нуждаем от повече помощ. Единствената оставаща надежда е хуманитарно прекратяване на огъня“, отбеляза още Агенцията.

Израел неведнъж е заявявал, че допуска достатъчно хуманитарни доставки в блокираната крайбрежна ивица, като същевременно обвинява организациите на ООН, че не успяват да ги разпределят. Израел също така твърди, че „Хамас“ отклонява доставките на помощи и ги използва за собствени нужди.

Хуманитарните работници подчертават, че транспортирането и доставянето на помощи е изключително трудно в условията на продължаващите военни действия. Последната и единствена пауза в боевете в палестинския анклав бе в края на ноември и продължи една седмица, отбелязва Ройтерс. 

Разруха и болка: Войната между „Хамас“ и Израел

По темата

Източник: vesti.bg