Враца остава без детско отделение заради масово напускане на педиатри

До дни Враца остава без детско отделение заради масово напускане на педиатри. А причината – лекарите получават ниски заплати и изпълняват труден график на дежурства заради недостиг на кадри. Оставка подаде и директорът на болницата. Днес с медиците се срещна здравният министър, който увери, че има решение на проблема, но то ще бъде временно.

Ниско заплащане, трудни графици за дежурства, а неизползваният платен годишен отпуск на педиатрите във врачанската болница е над 80 дни.

д-р Бисер Тодоров: „Кой би работил 3 години без да излиза отпуска? Да заповяда да работи. Как да работиме двама души, трябва да умрем там, трябва да не си ходим вкъщи“.

д-р Йоцка Йончева: „Има много колежи в доболничната помощ, които имат специалност педиатрия – десетина, но не желаят да дойдат да помогнат. Господ да ни е на помощ!

Пред сградата на областна администрация се събраха и родители, притеснени от факта, че детското отделение ще затвори до дни.

Основният проблем е в здравната система и управлението на болницата, каза здравния министър след срещата си с ръководството на лечебното заведение и увери, че решение има, но ще бъде временно.

„На този етап ще закърпим положението, ще намерим педиатри, но трябва съдействие и от общината, защото общината също може да даде някои перспективи на болницата“, заяви проф. д-р Христо Хинков – Министър на здравеопазването.

Увеличението на заплатите на лекарите в детско отделение може да се постигне чрез преразпределение на вътрешното възнаграждение по клиничните пътеки, каза още здравният министър. Той посочи и друг проблем в здравната система.

„Частни болници, които изсмукват ресурса от държавните болници е проблем и трябва да намерим начини. Един от начините е да се консолидират всички тези предлагани медицински дейности и от частни и от държавни болници“, заяви проф. д-р Христо Хинков.

Ако проблемът с недостига на лекари в детското отделение не бъде решен до дни, от следващата седмица малките пациенти ще търсят помощ в Монтана, Плевен и София.

Автор: Мирослава Георгиева

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *