Володимир Зеленски е получил покана от Шарл Мишел да посети Брюксел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поканил украинския лидер Володимир Зеленски да участва лично в бъдеща среща на върха на Евросъюза, обяви говорител в Брюксел. Според съобщението в Туитър допълнителна информация няма да бъде съобщена от съображения за сигурност.

Според редица източници обаче, посещение на Володимир Зеленски в Брюксел може да се очаква още в четвъртък, когато се събират ръководителите на 27-те. Ако новината се потвърди, това ще бъде първа визита на украинския лидер в столицата на Евросъюза от началото на войната на 24 февруари. Има вероятност и за извънредна сесия на Европарламента в присъствието на Володимир Зеленски, твърдят източници на Франс прес.

Украинският лидер има „постоянна покана“ в Брюксел, отлебяза по-рано говорител на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. От Киев няма потвърждение за пътуване на Зеленски, който посети Вашингтон на 22-ри декември и напусна за първи път страната си след началото на руската инвазия. Във Вашингтон той разговаря с президента Байдън и държа реч пред американския Конгрес. В четвъртък и петък Евросъюзът провежда извънредна среща на върха, посветена на развитието на войната в Украйна и солидарността на 27-те с каузата на Киев. Преди дни лидерите лидерите на Съюза посетиха украинската столица, където потвърдиха подкрепата си за страната. От юни миналата година Украйна има статут на страна-кандидатка за присъединяване. Членството предполага редица реформи, които може да отнемат години, но Киев се надява да ускори процеса.

Източник: bntnews.bg