Военната хунта в Нигер е поискала помощ от „Вагнер“

11

В оенната хунта в Нигер е поискала помощ от руската частна военна компания „Вагнер“, тъй като наближава крайният срок, поставен от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), за връщането на властта на отстранения президент, каза пред Асошиейтед прес Уасим Насър – журналист и старши научен сътрудник в центъра „Суфан“. 

Хунтата в Нигер назначи нов военен командир

Според Насър искането е било отправено по време на посещение на генерал Салифу Моди – един от лидерите на преврата, в Мали, където той се е свързал с представител на „Вагнер“.

Информацията, която първо беше оповестена от телевизия „Франс 24“, е била потвърдена от трима малийски източници и от един френски дипломат.

„Нуждаят се от „Вагнер“, защото компанията ще гарантира запазването на властта им“, посочи Насър, като допълни, че наемниците все още не са решили как ще действат.

Хунтата в Нигер получи ултиматум да предаде властта

Западен военен представител, пожелал анонимност, също е казал пред АП, че има информация за осъществен в Мали контакт между хунтата и „Вагнер“.

ЕКОВАС постави на лидерите на военния преврат срок до утре да освободят и да върнат на власт демократично избрания президент Мохамед Базум. 

Армейски генерал оглави Нигер

Министрите на отбраната на страните членки от африканската организация вчера завършиха плана си за военна намеса.

След като посети Мали, чието правителство симпатизира на нигерската хунта, генерал Салифу Моди предупреди ЕКОВАС да не предприема военна интервенция срещу Нигер, тъй като страната ще направи всичко необходимо, за да не се превръща в „една нова Либия“. 

Източник: vesti.bg