Водният ад в Словения взе три жертви, прогнозират щети за над 500 млн. евро

1

Щ етите от наводненията, причинени от проливните дъждове в Словения, ще надхвърлят половин милиард евро, съобщи словенският премиер Роберт Голоб след заседанието на Съвета за национална сигурност и преди заседание на правителство заседание, съобщи словенската агенция СТА.

Жертви и воден ад в Словения

Две трети от Словения са засегнати от наводненията, а страната е изправена пред най-голямото природно бедствие в историята си. Макар изминалата нощ да не бе толкова тежка, щетите вероятно ще надхвърлят 500 милиона евро, каза Голоб.

Източник: БТА

Пътната и енергийната инфраструктура са засегнати особено сериозно наред със стотици домове, каза още словенският премиер, като допълни, че ще са необходими големи усилия за възстановяване на нормалния живот.

Той обясни, че Чърна на Корошкем, град в долина в област Корошка, все още е напълно откъснат, има недостиг на питейна вода и оборудване, което ще бъде транспортирано там по въздух.

Макар в Словения магазините да не работят в неделя, тези, които продават храна и железария, ще останат отворени утре и ще удължат работното си време, за да подпомогнат усилията за възстановяване, каза още той.

Източник: БТА

Голоб не смята за необходимо обявяването на извънредно положение засега, тъй като страната има едни от най-добрите системи за оказване на помощ при бедствия и гражданска защита в Европа.

Голоб и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар благодариха на участвалите в спасителните операции за всеотдайната им работа.

Пирц Мусар каза, че през последните 48 часа са регистрирани повече от 3000 инцидента в 145 от 212-те общини на Словения, а 121 души са били евакуирани с хеликоптер. 

Във връзка с тежката ситуация по телефона са й се обадили президентите на Хърватия, Унгария и Косово.

Словенският институт за околната среда обяви вчера червен код за валежи в по-голямата част на Словения, след като от четвъртък в рамките на 24 часа в северните, северозападните и централните части на страната падна месечното количество дъжд. 

Пороите в цялата страна предизвикаха наводнения, покачване на подпочвените води и свлачища. Пожарникари, военни и представители на други служби продължават да спасяват хора, имущество и животни. 

Стихията отне живота на трима души – словенка и двама нидерландски туристи.

МВнР с предупреждние към пътуващите за Словения

Най-малко петима граждани на Нидерландия се издирват след пороите, съобщиха от нидерландското министерство на външните работи, цитирано от агенция ДПА.

Източник: БТА

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери Словения в подкрепата на ЕС.

Щетите в Словения са покъртителни, написа тя в профила си в Twitter.

Европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Янез Ленарчич каза, че планира днес да обсъди въпроса със словенското правителство.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *