Водата на река Днепър е с изключително висока степен на замърсяване

4

У краинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко съобщи данни за степента на замърсяване на водата в река Днепър, след като руснаците взривиха язовирната стена на Каховската водноелектрическата централа, съобщи агенция УНИАН.

В интервю за Би Би Си Украйна Ляшко заяви, че има 28 000-кратно превишение на някои показатели.

Русия съобщи за украински обстрел над Нова Каховка​

„Затова къпането, риболовът са забранени, тази вода не може да се пие, не може да се използва за напояването на добитъка. Когато човек се къпе в такава вода, има потенциална опасност от заболяване. Пречиствателните станции са преминали към аварийни режими на дезинфекция. Засилено е наблюдението на качеството на водата във водопреносната мрежа, за да се предотврати епидемия“, каза украинският здравен министър.

Запитан дали е имало случаи на холера в южната част на страната, Ляшко отговори: „Няма нито един случай на холера сред хората. Извършваме епидемиологичен мониторинг на водните резервоари и от време на време са откривани холерни вибриони, независимо дали са свързани с наводнения или не. Такъв е бил случаят и в миналото. Днес този вид холерен вибрион (бактерия, причинител на холера), който може да предизвика избухване на инфекциозни заболявания, не е регистриран. Предупреждението обаче е налице. Това е така, защото голям брой канализации, гробища за добитък и тоалетни ями са наводнени. И ако замърсената вода попадне във водоснабдителните мрежи, всичко това може да доведе до избухване на епидемии от остри чревни инфекциозни заболявания, включително холера.“

„В началото това може да са остри чревни инфекции, обикновено бактериологични. След това втората вълна вече е на вирусни инфекции: хепатит, холера. И след това третата вълна е паразитоза“, добави украинският здравен министър.

Както УНИАН съобщи, преди дни главният държавен санитарен лекар на Украйна Игор Кузин заяви, че не е открита холера в териториите, наводнени в резултат на взривяването на Каховската ВЕЦ. „По отношение на холерата – има ежедневен мониторинг. Към днешна дата не е открит нито един холерен вибрион, който да е патогенен за хората“, каза Кузин.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *