Вносът от Украйна: От днес влезе в сила забраната за над 20 продукта

От днес е в сила забраната за внос на над 20 хранителни продукта от Украйна у нас за следващите два месеца. Сред тях са пшеница, слънчоглед и царевица. Всички стоки от Украйна могат да преминават транзитно през България, но трябва да са запечатани и пломбирани на границата. На този фон продължава напрежението между производители и преработватели на слънчоглед за цените, на които се продава продукцията. Днес те имаха среща.

Никола Стоянов: Въвеждането на мито е възможност за решаване на проблема с украинските стоки

Идеята на днешната среща в земеделското министерство беше производителите и преработвателите на слънчоглед да стигнат до приемливи решения и за двете страни както за количествата, така и за цените на слънчогледа, който е по складовете у нас. До момента споразумение няма. Преработвателите на слънчоглед продължават да твърдят, че спреният внос ще затрудни работата им, няма да достига зърно и това ще се отрази на износа на олио.

„Мощностите, който имаме за преработка на слънчоглед изградени в България неколкократно надхвърлят това, което произвежда България като слънчоглед в рамките на една стопанска година. В този смисъл индустрията има нужда от този внос, за да може да уплътни капацитета, в който са инвестирани буквално стотици милиони евро през последните 10 години“, каза Георги Койнов – финансов директор на преработвателно предприятие.

Преработвател: Забраната за внос на украинско зърно е в наш ущърб

Според производителите на слънчоглед обаче и преди войната в Украйна преработвателите са се справяли с родното производство и са внасяли минимални количества.

„Съгласни сме,че преработвателите на слънчоглед имат огромни мощности за преработка. Но това, което и те са обявили е, че на месец им трябват около 300 хиляди тона. До новата реколта на слънчоглед остават четири месеца, което прави 1 милион и 200 000 тона на слънчоглед. В момента по данни на министерството в българските складове имаме милион и 300 хиляди тона слънчоглед, което е напълно достатъчно да покрие техните нужди до нова реколта без да има нужда от внос“, каза Илия Проданов от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Влиза в сила забраната за внос на някои украински стоки в България

До края на седмицата се очакват резултатите за качеството на украинското зърно.До момента пробите не показват големи отклонения. Установени са 3 пратки с пшеница, в които е имало бръмбари. Част от зърното е обработено, а друга върнато обратно.

Източник: bntnews.bg