Видео показва как член на СИК дописва и поправя бюлетини във Врачанско

0

В социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как член на секционна комисия дописва бюлетини във врачанското село Малорад. На него жена взима тесте с бюлетини и започва да „поправя“ с химикалка, предаде NOVA.

Бившият председател на ЦИК Александър Андреев посочи, че членовете на СИК са длъжностни лица и носят наказателна отговорност.

Какво е разпределението на мандатите за общински съветници в София

„Може би трябва да се сезира прокуратурата и тя да направи разследване. Видеото е достатъчно основание за законова проверка на фактите. Има ситуации, при които се пускат бюлетини от името на хора, които не са упражнили право на глас. Носенето на отговорност е мярка за париране на злоупотреби. Имаше политическо действие, което целеше компрометиране на машинното гласуване. Решението на ВАС постави два въпроса – не може да се спекулира, че на първия тур резултатите могат да се оспорват, бяха дадени указания какъв да е пътят за сертифициране на машините за балотажа. Няма основание за касиране на първи тур“, обясни той.

19 областни града не можаха да изберат своя кмет на първи тур

От своя страна, изборният наблюдател Стоил Стоилов определи извършителите на подправянето на бюлетините като организирана престъпна група.

„Тя извършва документна измама. Срам и резил на местните партийни ръководители, подбрали тези членове на СИК. Изборният процес е подаване на декларация. Видеонаблюдението трябваше да бъде анализирано и да се види какви са основните проблеми. Председателите и секретарите на СИК трябва да се извадят от властта на партиите, а единствените политически представители да са застъпниците. Те сега са форма на купуване на гласове“, смята той.

При 100% обработени протоколи: Васил Терзиев и Ваня Григорова отиват на балотаж в София

По думите му ЦИК е защитила избирателите и е взела правилно решение, отменяйки машинния вот.

„Отмяната на машините не уврежда избирателното право. Основната отговорност за големия брой недействителни гласове носи ЦИК, защото машините го забраняват, но на хартия е неизбежно“, подчерта Стоилов. 

Източник: vesti.bg