Вигенин: Вносът на украинско зърно няма да намали цената на хляба

Не чухме сериозни аргументи в подкрепа вдугането на забраната за внос на украинско зърно. Това заяви в предаването „Още от деня“ заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

Депутатите отмениха забраната за внос на украинско зърно

„Смятаме, че мярката е необходима за защита на българските производители и потребители, защото нееднократно е повдиган въпросът за качеството на пшеницата, която влиза от Украйна и на други продукти. Изискванията на ЕС са много високи и не сме убедени до каква степен те отговарят на тях“, коментира той.

Ще проверяват за радиоактивност и тежки метали украинското зърно

Вигенин изрази подкрепа за действията, които ще предприемат земеделските производители в отговор на вдигнатата забрана и определи политиката на правителството и на парламента в тази посока като необяснима.

„Не смятаме, че аргументът, че по този начин ще бъдат намалени цените за потребителите на хляб и хлебни изделия е валиден, защото, както се оказа, голяма част, ако не и всички производители на хлебни изделия не ползват украинска пшеница заради съмнения в качеството. Използват българска“, каза още Кристиан Вигенин.

Отпускат 63 млн. за земеделците след отмяната на забраната за внос на украинско зърно

По негови думи могат да се намерят други форми за подкрепа на Украйна и насочване на износа на пшеница.

„Може да се предвидят коридори които да минават през страните, но да стигат някъде другаде – там, където реално имат нужда от нея, но не от пшеница, която ще подбие качеството и цените на българския пазар“, посочи той.

Вижте целия разговор във видеото

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *