Вещица ли сте? Проверете дали биха ви изгорили на клада през XVII век

0

Л овът на вещици е станал причина за смъртта на много хора в човешката история, като един от най-известните е процесът срещу вещиците в Салем. Преследването се провело от февруари 1692 до май 1693 г. Ако някога сте се чудили какво би накарало някой да ви обвини в магьосничество през XVII-ти век, прочетете тази статия.

Ако сте жена

Това, че сте жена, веднага ви превръща в перфектна мишена за обвинения в магьосничество и взаимоотношения с дявола. Добър пример за това са известните съдебни дела срещу вещиците в Салем. Общо 13 жени и едва петима мъже били признати за виновни в практикуването на магьосничество.

Ако сте беден

Източник: iStock

Ако сте беден или бездомен и зависите от помощта на другите, съседите ви може да са подозрителни към вас и да ви определят като изгнаник. Сара Гуд, бедна жена, която ходела от къща на къща и молела за храна, била обвинена в магьосничество по време на процесите в Салем и екзекутирана през 1692 г.

Ако сте богата жена

Източник: iStock

Дори богатите жени, които се издържат сами, привличали вниманието. Всяка жена, която живеела самостоятелно, без да разчита на мъжка подкрепа, би предизвикала любопитство. Струва си да се отбележи, че по-голямата част от жените, осъдени и екзекутирани за магьосничество в Нова Англия между 1620 и 1725 г., били такива, които не са имали роднини мъже, които да наследят богатството им.

Прекарвате време с приятелките си

Източник: iStock

Ако се събере група жени, това често се възприемало като сбирка на вещици, което веднага ги поставяло в риск да бъдат обвинени в магьосничество.

Спорите с приятелките си

Източник: iStock

Всички сме способни да избухнем в моменти на гняв. Въпреки това, през XVII-ти век, ако имате неблагоразумието да се разгневите, особено ако сте жена, това може да накара някой да ви обвини в практикуване на магьосничество, което ще ви докара сериозни неприятности. Рейчъл Клинтън, която оцеляла след процесите в Салем, била обвинена от други жени, че ги е „сръчкала с лакътя си“, когато минала покрай тях в църквата. Ако сте имали разгорещен спор с някого, той може просто да ви обвини в общуване с дявола.

Възрастна сте

Източник: iStock

Ребека Нърс била обвинена по време на процесите срещу вещици в Салем и е екзекутирана на 71-годишна възраст.

Млада сте

Източник: iStock

Децата също можели да бъдат обвинявани във вещерство, така че не си мислете, че за тях нещата били са по-лесни! Дороти Гуд, четиригодишно момиченце, прекарало девет месеца в затвора заради признание, че се занимавала с магьосничество. Майка й Сара Гуд, която също била обвинена в практикуване на магьосничество заедно с нея, беше екзекутирана.

Вие сте акушерка

Източник: iStock

Актът на израждане на бебета изглеждал като мистериозно събитие. Някои акушерки били изправени пред неодобрението на църквата поради практиките си, като например използването на билки. Следователно тяхната професия често се свързвала с магьосничество.

Имате много деца

Източник: iStock

Невъзможно било жената да има толкова плодовита утроба. Единственият начин бил чрез магия…

Имате едно дете или нямате изобщо

Източник: iStock

Може би утробата ви е прокълната? Може би само вещица може да притежава прокълната утроба.

Участвате в спорове

Източник: iStock

От жените се очаквало да избягват да бъдат настоятелни, да поставят под съмнение авторитетите или да се защитават. Ако опровергаете тези очаквания може да заподозрат, че сте вещица, а последствията от това понякога били фатални. Такъв е случаят с процеса срещу Рейчъл Клинтън: „Не показа ли тя характер на озлобена, намесваща се, взискателна жена – може би накратко, това е характер на вещица? Не се ли караше, ругаеше, заплашваше и биеше?“ твърдели обвинителите й.

Имате белег

Източник: iStock

Имате ли белег по рождение? По-скоро тази бенка умишлено е била поставена от дявола!

Млякото ви се е развалило

Източник: iStock

Развалените млечни продукти били посочвани по време на процесите в Салем като доказателство за магьосничество. Някои предполагаеми вещици били обвинявани, че имали подварено мляко в домовете си, а съседите твърдели, че самото им присъствие разваляло млякото. Това със сигурност изглежда като ясен знак за практикуване на черна магия!

Извънбрачен секс

Източник: iStock

Алис Лейк, жена, която скърбяла заради загубата на детето си, съобщила, че видяла починалото си бебе след известно време. През 1651 г. Лейк била обвинена и изправена пред съда за магьосничество в Дорчестър, Масачузетс. Обвиненията включвали практикуване на предбрачен секс и посещения от дявола под прикритието на нейното починало дете. В крайна сметка тя била екзекутирана чрез обесване.

Фантазирате за истинската си любов

Източник: iStock

Ако се усетите, че фантазирате за идеалния си партньор и си представяте неговите качества, възможно е да притежавате вещерски способности. Робинята Титуба била обвинена в магьосничество заради напътствията към момичетата в това да си фантазират за бъдещите си съпрузи.

Нарушили едно или повече правила от Библията

Източник: iStock/Getty Images

Нарушаването на което и да било правило означавало, че сте сключили договор с дявола и вие сте се превърнали във вещица.

Източник: vesti.bg