Весела Лечева: Единственият рейтинг, който никога не пада, е този на българските шампиони

Председателят на Българския стрелкови съюз, член на Комисията по обществени въпроси и корпоративни комуникации към МОК и бивш министър Весела Лечева взе участие в честването на Деня на българския спорт в Националната спортна академия (НСА).

„На фона на постоянно спадащото доверие към политици и обществени личности, един рейтинг никога не пада – този на българските шампиони. Този – на техните треньори, на техните учители“, започна Лечева.

В НСА се проведе конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“, организирана от НСА и от Посолството на Конфедерация Швейцария. Тя бе посветена на 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които поставят основите на физическото възпитание в България.

„В мандата ми като председател на Държавната агенция за младежта и спорта, като човек, чийто живот е минал в спортните зали редом до големи шампиони, бях убедена, че и ние спортистите, трябва са имаме своя празник. Ден, който да ни обединява. Ден, в който да си спомняме за успехите, в който да мечтаем. За да изберем най-подходящата дата, която да обединява в едно история, настояще и бъдеще, проведохме серия от срещи с изследователи и специалисти. С тяхна помощ решихме, че няма по-подходяща дата от тази, в която 10-те швейцарски учители получават заповед за назначение от министъра на просвещението. Това става преди 130 години, а летописците на българския спорт смятат 1894 година като дата на неговото рождение“, каза Лечева.

Весела Лечева подчерта, че символиката в този акт е много силна, защото Швейцария е и мястото, в което се помещава централата на Международния олимпийски комитет, както и тези на редица международни федерации.

„Ще си позволя едно историческо сравнение – Светите братя Кирил и Методий намериха същата благодатна почва у нас, за да стане България люлка на на славянската писменост и култура. Същата бе и историческа съдба на швейцарските учители – те попаднаха на правилното място, в правилния исторически момент, за да може нашата страна в дълги периоди от историята си да бъде сред водещите спортни нации в света“, каза още тя.

„Затова е важно, както да си спомним за делото на швейцарските учители и да почитаме големите български спортни успехи, така и да продължим да работим за развитието на българския спорт. Като подготвяме шампиони, управляваме правилно спортната дейност, като организираме състезания и не на последно място като увличаме младите хора, да тръгнат по нашите стъпки. Дори да не станат шампиони, те ще са по-здрави, по-дисциплинирани и по-мотивирани българи“, завърши Лечева.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Източник: bntnews.bg