Великобритания съобщи за две експлозии край бреговете на Йемен

0

Б ританската организация за търговско мореплаване (UKMTO) информира за две експлозии край бреговете на Йемен, предаде Ройтерс.

Организацията е получила два сигнала за инцидент на 50 морски мили, или около 93 километра, западно от йеменския пристанищен град Ходейда.  

Испания няма да участва в коалицията за охрана на корабоплаването в Червено море

По първоначална информация взривовете са били на около 5 морски мили (малко над 9 километра) от въпросния кораб, който е осъществил връзка с коалиционните сили, действащи в региона. От плавателния съд са уверили, че по него няма нанесени щети, нито ранени членове на екипажа.

Британската организация за търговско мореплаване уточнява, че корабът е продължил по курса си.

Иран отрече обвиненията на САЩ, че е замесен в нападенията на хусите срещу кораби

В последно време йеменските бунтовници хуси атакуват търговски кораби, минаващи през Червено море. Хусите заявяват, че нападат плавателни съдове, свързани с Израел, като по този начин показват подкрепата си за радикалното палестинско движение „Хамас“ във войната с израелските сили.

Иран заплаши да затвори Средиземно море заради войната в Газа

Именно заради тези нападения по инициатива на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин бе създадена коалиция за военна операция „Пазител на благоденствието“ с цел охрана на корабоплаването в региона.

Източник: vesti.bg