Великобритания и ЕС се споразумяха за Северна Ирландия

3

В еликобритания и Европейският съюз се споразумяха да променят протокола за Северна Ирландия, подписан по-рано като част от споразумението за Брекзит. Това съобщиха Би Би Си и Скай Нюз като се позоваха на високопоставен източник от британското правителство.

„Постигнато е споразумение. Сделката за промени в Протокола за Северна Ирландия е сключена“, каза анонимен източник от британското правителство.

По-рано днес ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Лондон за среща с британския министър-председател Риши Сунак. В пресконференция двамата лидери трябва да обявят подробностите по сделката. В 18:30 ч. местно време Сунак трябва да направи обръщение към членовете на британската Камара на общините, които се очаква да обсъдят и одобрят споразумението.

Протоколът, анекс към споразумението за оттегляне на Обединеното кралство с Брюксел от 2020 г. след Брекзит, запазва ексклава на Обединеното кралство Северна Ирландия в рамките на единния пазар на ЕС. Република Ирландия, член на блока, настоя, че е необходимо споразумение за „предпазно действие“, за да се избегне „твърда граница“ с митнически проверки, които биха могли да нарушат условията на Споразумението от Разпети петък от 1999 г., което сложи край на три десетилетия сектантски тероризъм на север. Но това означава митнически проверки на стоки, идващи от континентална Великобритания, и дори забрани за определени продукти като колбаси и саксийни разсадници. Това разгневи мнозинството от юнионистките общности, което доведе до безредици и заплахи към ирландския външен министър Саймън Ковъни.

„Даунинг стрийт“ приветства „значителните и широкообхватни“ отстъпки.

Какво изобразява емблемата за коронацията на крал Чарлз Трети

Съюзниците на Сунак очакват с нетърпение да видят как Борис Джонсън ще реагира на преразгледаните условия.

Междувременно правителството е изправено пред яростна реакция за въвличането на краля в политическото напрежение – тъй като Чарлз ще се срещне отделно с Фон дер Лайен този следобед по време на посещението ѝ.

Смята се, че Брюксел се е съгласил да се откаже от проверките и документите за почти всички стоки и продукти, изпращани от континентална Великобритания към Северна Ирландия. Червените и зелените митнически канали ще се използват за разграничаване на това, което е предназначено за провинцията и за републиката, която остава в ЕС, предаде „Дейли мейл“.

Смята се също, че Сунак е осигурил пакет, който премахва правилата на единния пазар за 90% от продуктите, произведени в Северна Ирландия, стига те да не са предназначени за ЕС.

Въпреки че Северна Ирландия все още може да бъде обхваната от бъдещото законодателство на ЕС, ще има демократичен механизъм, чиято цел е да гарантира, че политиците от провинцията ще имат думата и ще се консултират с Лондон.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg