Васил Терзиев: Изборът на председател на СОС не търпи отлагане

1

И зборът на председател на Столичния общински съвет (СОС) не търпи отлагане, написа в профила си във Facebook кметът на София Васил Терзиев. Той припомни, че следващото заседание на съвета е в понеделник и добави, че всички общински съветници са длъжни да защитят един единствен интерес – този на софиянци.

„Преди повече от месец жителите на София казаха: това искаме. Поверяваме града си на тези партии и гласуваме доверие да намерят решение. Хората гласуваха за мен, защото аз обещах нов стандарт на управление, ГЕРБ обещаха опитност, БСП обещаха най-различни неща, но за кратко – социална подкрепа. Всеки нещо обеща. Който иска, може“, написа Терзиев. 

„Уважаеми колеги от ГЕРБ, опит имате. Не бяхте ли вие тези, които отричаха отрицанието“, обърна се към общинските съветници от ГЕРБ-СДС Терзиев. 

БСП няма да преговаря с ПП-ДБ за управлението на София

„Уважаеми колеги от БСП, да не позволяваме на разговора за миналото да попречи на работата за бъдещето. Кое ви е по-важно: един паметник или 1 млн. живота в София? Искате ли София да е гостоприемна за софиянци, искате ли крайните квартали да не са втора категория, искате ли по-справедливи условия на труд“, попита съветниците от „БСП за България“ Терзиев. 

Той се обърна и към колегите си от ПП-ДБ („Спаси София“). „Месеци наред показвахме и доказахме, че различните мнения и позиции са богатство и винаги има път напред със съгласие и баланс, защото по-важни са резултатите, които софиянци очакват. Покажете как се прави“, призова Терзиев. 

„Уважаеми колеги от „Има такъв народ“, „Възраждане“ и „Синя София“, не вярвам, че има малки партии, както и не вярвам, че има малки хора“, написа още Терзиев. 

Григорова: Работим по общ документ с ПП-ДБ-СС за приоритетите в управлението

В поста си той отчете свършеното по време на първия месец от своето управление, което определи като „кризисно“ и „ходене в минно поле“. 

„Размирици, пожари и щети в центъра на София. Изчистени до сутринта. Първи сняг. Не блокира града, заради добрата подготовка и денонощната работа на екипите. Само в София всички училищата, детски градини и ясли посрещнаха децата в понеделник както обикновено. Първи сняг с невиждан досега обем изпочупени дървета. За нощ в София паднаха два пъти повече клони и дървета, отколкото през цялата 2022 г. Получихме и обработихме над 5000 сигнала за периода 26 ноември – 11 декември“, добави кметът на София. Той написа, че остава още малко работа за районните администрации в междублоковите пространства в кварталите. 

За непочистени улици при снеговалежа Столичният инспекторат наложи санкции на фирмите в размер на 204 000 лв., припомни кметът. 

„София заслужава да бъде чиста. Затова стартирах вътрешен одит в Завода за отпадъци. Очаквам заключенията на одита в началото на януари, а паралелно продължаваме работа по оздравителния му план. При първоначалния преглед установихме, че ако не предприемем спешни мерки, е възможно София да се изправи пред криза с боклука. Както и да продължат да се харчат обществени средства не в обществен интерес. Ще оправим и това. Първата стъпка беше смяна на директора, за да може новият да стигне до цялата истина. И най-добрият лекар не лекува без точна диагноза“, добави той.

Васил Терзиев заяви още, че остава седмица до края на общественото обсъждане на план-сметката за чистотата на София.

Хекимян: София и Терзиев са заложници на желанието на Бонев да е председател на СОС

„Имахме само седмица, за да спазим сроковете за публикуването ѝ. В залата на СОС ще влезе план-сметка за гласуване, която отговаря на стандарта за истински чист град. Ако няма работещ СОС обаче, рискуваме да чистим града като през 2021 г, с планираните тогава средства, вместо със стандарти, като за през 2024 г. с повече миене на улиците, контрол на дейността на сметопочистващите фирми, поддръжка на зелените площи и др.“, предупреди кметът. 

Терзиев написа още, че Столичната община няма налични средства за разплащане по големите инфраструктурни проекти – изграждането на канализацията и ремонтните дейности в двете зони в центъра на София, Зона 2 и 4. 

„Търсят се 72 млн. лв. за разплащане с изпълнителите, за да не загубим 42 млн. лв. Ако не се разплатим, Общината ще трябва да върне цялото финансираме за около 100 млн. лв., защото е закъсняла с изпълнението на ВиК проекта. А за да не живеем сред разкопани улици с недовършена канализация и (не)наредени павета и недовършени ремонти в центъра на София, ще трябва да платим още 56 млн. лв. собствени средства. А ако не довършим тази първа фаза на ВиК проекта, няма да имаме възможност да кандидатстваме за финансиране за втория етап на стойност 200 млн. лв.“, обясни кметът.

И четвъртият опит се провали: Отново не беше избран председател на СОС

По думите му на Общината са наложени 10 млн. лв. финансови санкции заради „нарушения в документацията за обществени поръчки”.

„И за финал на тази тема дори и да намерим нужните 72 млн. лв. от други бюджетни пера, не можем да ги използваме без решение на СОС. Намерили сме възможност и за заем, но не можем да поискаме такъв без решение на СОС. Така че утре всички 61 общински съветници трябва да решат дали ще загубим стотици милиони и ще оставим разкопани улици без канализация и недовършени ремонти в центъра на София“, написа Терзиев.

Той добави, че Столичната община е подала 110 проекта на районните кметове от всичките 24 района на столицата по програмата на Министерство на финансите за финансиране на капиталови програми на общините.

„Възраждане“: Готови сме да поемем председателското място в СОС и „да отпушим“ работата му

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *