Василев: За да сме богати, трябва да вдигнем заплатите

2

Т ова правителство съществува, за да свърши няколко основни неща за България – присъединяване към Шенген, еврозоната, да се отпуши бизнес средата така, че да тръгнат инвестициите, да се повишат доходите на хората, предстои и влизане на страната в ОИСР.

Това заяви финансовият министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев по БНТ.

„Всеки един ден, всеки един час, всеки един текст е битка. Заслужава си кабинетът да продължава, докато той произвежда резултати”, каза Василев.

„Това, което мен ме интересува, е, когато направим бюджет, той да бъде добър за хората, за България и за бизнеса“, посочи финансовият министър.

Скок на доходите обещаха Денков и Василев

Той подчерта, че се работи по проектобюджета за 2024 г. в няколко варианта.

„Бюджетният дефицит на начислена основа предвиждаме да е 3%, на касова основа – 2,5%“, отчете Василев, като добави, че очаква инфлацията да падне под 4-5%.

Пенсиите ще се осъвременят по Швейцарското правило и ще има около 10% ръст. За учителите ще има увеличение със 125% от средната работна заплата, поясни финансовият министър.

Той подчерта, че общата финансова логика, която следват в последните няколко години, дава доста добър резултат, че трудът трябва да бъде добре заплатен и че няма как да станем по-богати, ако държим заплатите ниски.

„За да сме богати, трябва да вдигнем заплатите“, категоричен е Василев.

Финансовият министър обясни, че целта са повече добре платени работни места в България, и за да се случи това, държавата е готова да подкрепя бизнеса.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg