"Вагнер" са предали фланговете край Бахмут на ВСВ

91

Ч астите на частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ са предали фланговете около Бахмут на части на въздушно-десантните войски (ВСВ) на Министерството на отбраната, така че „вагнеровците“ да могат да се съсредоточат върху щурма на западната част на града. Това заяви ръководителят на наемната армия Евгени Пригожин в рамките на разбор на военните действия пред канал в Телеграм.

Украински войник в Бахмут: Какво е да те ранят в „Ада на Земята“

По думите му редовните части разполагат с всичко необходимо, за да защитават позициите, както и да настъпват, ако това се налага. От днешна дата Зализнянски, Сако и Ванцети, Николаевка и други населени пунктове, които в последните месеци са щурмувани от частите на ЧВК „Вагнер“, сега са в зоната на отговорност на ВДВ и други подразделения на руското военно ведомство.

Пригожин: Украйна е подготвила около 200 хил. войници за пролетното си контранастъпление

Както отбелязва Пригожин, в момента организацията му е „изцяло концентрирана в Бахмут“. По думите му, „повече от 80% от града“ е под руски контрол. Включително всички административни центрове, заводи, цехове и т.н., предаде „Фокус“.

Под украински контрол остават част от жилищните квартали, където високите сгради са превърнати в укрепени райони на ВСУ, а под тях има мрежа от тунели. Както заяви Пригожин: „3D войната продължава“.

„Тези твърдения на Пригожин не са верни“, коментира Сергий Череватий, говорител на източната групировка на украинските въоръжени сили, цитиран от Си Ен Ен.

„Току-що говорих с командира на една от бригадите, които защитават града. С увереност мога да заявя, че украинските отбранителни сили контролират много по-голям процент от територията на Бахмут. Пригожин трябва да покаже поне някаква победа в града, който се опитват да превземат девет месеца подред, затова прави такива изявления“, добави Череватий.

По темата

Източник: vesti.bg