Български ученик влезе в класацията на "Форбс" – "30 под 30"

Изкуственият интелект не е заплаха, а може да бъде наш приятел. Това заяви в „Още от деня“ Георги Пашалиев – ученик от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Той постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект и влезе в класацията на списание „Форбс“ „30 под 30“.

Едва на 18 години, талантливият младеж се нареди сред елита на учените, които работят с Изкуствения интелект с разработка в сферата на медицината.

„Взимаме пет страни – например пет болници, пет училища, институции или друго.Всяка болница има определен брой пациенти с определена диагноза и лечение. На базата на данните, изкуственият интелект ще помогне за това диагностиката да бъде по-прецизна“, каза Георги Пашалиев.

Георги е първият български ученик, станал автор в най-реномираната научна конференция за AI в света –NeurIPS. Статията свързва сферите на машинното обучение и теорията на игрите и предлага нов метод за споделяне на данни при изграждане на по-надежден изкуствен интелект. Георги започва работата си по проекта като стажант в ETH Zurich, където работи под ръководството на д-р Никола Константинов, изследовател в INSAIT, проф. Мартин Вечев, инициатор за създаване на института, и Флориан Дорнер, докторант в „Макс-Планк“.

За него светът е математика, а любимата му теорема е Питагоровата.

„Идеята на изкуствения интелект всъщност е да ни помогне. Бих искал да живея в свят, в който присъства повече изкуственият интелект, защото той определено ще може да облекчи част от нашето ежедневие със задачите, с които се занимава“, категоричен е ученикът.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg