Български студенти се оказаха в капана на пожарите в Хавай

0

Б роят на жртвите на пожара, който обхвана хавайския отстров Мауи, достигна 93. Стотици хора остават в неизвестност.

В епицентъра на бедствието, град Лахайна има и шестима български студенти. За това ни сигнализираха до NOVA техните родители, които в продължение на дни не са знаели, дали децата им са добре. Te твърдят, че не са получили и съдействие от МВнР.

Най-смъртоносният пожар в САЩ за повече от век: Жертвите от огнения ад в Хавай достигнаха 89

Три дни Милен Кънчев няма връзка със сина си Христо, който е на студентска бригада в град Лахайна, Хавай.

„Обърнах се към външно министерство. Отговорът беше да изчакам 48 часа и да се обърна към районното управление и да го обявят за издирване”, каза той.

Милен показва как на 10 август, в 16:37 ч., е звънял на телефона на ситуационния център към МВнР. Разговорът е продължил точно 36 секунди. Милен така и не разбира защо да звъни на полицията във Варна.

„Ще кажа, че синът ми изчезна в Хавай и нямам връзка, това е на другия край на света. И моят районен тук ще тръгне да го търси? Странно”, чуди се Милен.

Пожарите в Хавай взеха десетки жертви, хиляди останаха без дом (ВИДЕО/СНИМКИ)

Синът му Христо работи в голям хотел с още петима българи.

„Първото съобщение беше, че има голям пожар в града. Нямат интернет и нямат ток”, разказа бащата.

Това се оказва и последното съобщение. Огънят стига на няколкостотин метра от хотела. След това Милен губи всякаква връзка със сина си. Докато на третия ден получава дългоочаквания отговор.

„Само ми изпрати съобщение, което гласеше „Добре съм, всичко е наред, не се притеснявай. Нямаме ток, нямаме вода, нямаме интернет”, разказва Милен.

NOVA потърси и позицията на МВнР за това какви са били действията на Ситуационния център и как точно са помогнали на близките на студентите.

Огненият ад в Хавай: Броят на жертвите нарасна до 55

Отговор обаче така и не е бил получен. Информират единствено, че по тяхна информация, вече е установен контакт между близките и българите в Хавай.

„Ситуационен център! На техния сайт с големи червени букви пише – точно за бедствия. Американците го обявяват за едно от най-големите бедствия в тяхната история! А нашите не го приемат за бедствие”, коментира Милен.

Семействата все още нямат и информация дали студентите ще бъдат евакуирани и има ли как да се приберат в България.

Вижте повече във видеото горе.

Източник: vesti.bg