Български кораб спаси яхта в пролива Дрейк

0

В Новогодишната нощ националният изследователски кораб 421 „Св. Св. Кирил и Методий“ участва в операция по оказване на помощ на бедстващата моторна яхта „EL DOBLON“ на подходите на пролива Дрейк. Тя била с екипаж от 13 души, имала сериозна пробойна на борда и плавала под канадски флаг, съобщиха от екипажа на кораба.

Защо лекарите премахват апендикса си, преди да заминат за Антарктика

Те разясниха и каква е хронологията на проведените действия. В 01.45 ч. на 01.01.2024 г. по УКВ радиостанцията на канал 16 е получен сигнал „MAY DAY“. Пет минути по-късно е получено обаждане от Чилийската брегова охрана на канал 16 за оказване на помощ на бедстващ плавателен съд. НИК 421 е приведен в по-високо състояние на бойна готовност. Три минути по-късно са получени координати на бедстващия съд, на около 12 морски мили южно от о. Нуева при подхода за влизане в пролива на Дрейк. Корабът ни се насочил към бедстващия съд – моторна яхта „EL DOBLON“ с 13-членен екипаж, която била на дистанция от 8 морски мили. В 02.10 ч. е установена комуникация с „EL DOBLON“ на испански език. Моторната яхта докладва, че има пробойна в носовата килева част с нахлуваща вода и е без ход. Пет минути по-късно на българския кораб са подготвени спасителна бързоходна лодка с тричленен екипаж, оборудван със спасителни средства и термокостюми, швартови и буксирни въжета за извършване на буксировка на бедстващия плавателен съд и/или евентуално швартоване на борд, и са развърнати способности за оказване на първа медицинска помощ на бедстващи хора. 

Научноизследователският кораб „Св.св. Кирил и Методий“ се завърна у дома след плаване до…

В 2.30 българският кораб започва сближаване с моторната яхта с готовност за спускане на спасителна бързоходна лодка на вода. При комуникация с „EL DOBLON“ е получен доклад за спиране на нахлуващата вода и възстановяване на минимален ход под ветрила. В 2.58 ч. при осветяване на целта установили силен крен към десния борд. Българският кораб докладва на Чилийската брегова охрана за състоянието на моторната яхта и започна ескортирането ѝ към подхода на канал Бийгъл и пристанище Пуерто Уилямс, Чили. При подхода към пролив Ричманд НИК 421 е освободен от „ON SCENE COMMANDER“ от Чилийската брегова охрана поради навлизане в островна група с по-спокойни води и активиране на чилийски военен SAR кораб. В 4.10 ч. бойната готовност на българския кораб е понижена, приведена е материалната част в походно положение и продължава плаването съгласно плана към о. Ливингстън.

Бедстващият плавателен съд плавал под канадски флаг.  Дължината му е 25 метра, а ширината – 5 метра.

Източник: vesti.bg