България с ново равенство на европейското отборно първенство по шахмат за жени

Националният тим на България за жени направи второ поредно равенство на европейското отборно първенство по шахмат в черногорския град Будва.

В среща от третия кръг българките в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева завършиха 2:2 с Швейцария.

Единствената победа за националките постигна Гергана Пейчева, която на трета дъска надделя с белите фигури Газал Хакимифард след 46 хода игра. За Пейчева това е трета победа в три партии в турнира, с което 20-годишната ФИДЕ майсторка даде сериозна заявка да се бори и за една от индивидуалните награди по дъски.

На първа дъска в сблъсък между две бивши световни шампионки Антоанета Стефанова, също с белите фигури, завърши реми с натурализираната рускиня Александра Костенюк. Партията бе една от най-бързите от началото на европейското първенство и само за около 50 минути завърши с вечен шах, осъществен от българката.

На втора дъска Нургюл Салимова регистрира третото си поредно реми. Финалистката от последното издание на Световната купа подели точката с Лена Георгеску на 43-тия ход.

За да стигнат до втората си победа, българките се нуждаеха от реми на четвърта дъска, но в най-дългата партия от мача след повече от пет часа Белослава Кръстева отстъпи на 66-ия ход на София Хризлова.

В класирането след три кръга България заема десето място с 4 мач-точки. Лидери с максималните 6 мач-точки са Франция и Азербайджан.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg