България: РС Македония помрачи 6 май

1

М инистерството на външните работи (МВнР) на Република България изрази силно разочарование от решението на властите в Република Северна Македония да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май – Гергьовден, като отказаха да допуснат на своя територия българския депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването д-р Андрей Ковачев, председателя на Фондация “Българска памет” д-р Милен Врабевски и още трима български граждани.

По-рано днес евродепутатът Андрей Ковачев, Милен Врабевски и още трима души не бяха допуснати от граничните власти на Република Северна Македония, за да присъстват на събитие, с което трябваше да почетат паметта на загиналите българските воини край Ново село. 

Спор в ЕП за броя на българите в РС Македония

Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония, заявяват от МВнР.

Във връзка с днешния безпрецедентен инцидент, МВнР подчертава, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения, се казва още позицията на българското външно министерство.

„Повече от 10 години на Гергьовден ходя на военните гробища в Ново село, за да отдам почит на загиналите за Отечеството. Церемонията е организирана от Фондация „Българска памет“ заедно с нейния председател Милен Врабевски“, обясни Ковачев. 

Проруска и просръбска македонска партия подаде сигнал в Скопие срещу Християн Пендиков

„Този път, за огромна моя изненада, не бяхме допуснати – аз, Милен Врабевски и още трима души – да влезем на територията на Република Северна Македония, без да ни дадат никакво обяснение“, каза евродепутатът. Той добави, че им е даден „един лист, на който пише, че има постановление, че не се допускаме в Република Северна Македония“.

„Аз съм изключително озадачен от това, защото само преди няколко дни имахме среща с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Ние ги подкрепихме за започване на преговорите за членството в Европейския съюз (ЕС). За мен е неясно защо е това отношение“, коментира Ковачев. 

По думите му поредният случай, при който български граждани не са допуснати в РСМ да отдадат почит на загинали за Отечеството, се дължи на факта, че „инерцията от старото време, от времето на Югославия в техните служби е много силна“. Той допусна, че е възможно дори на ниво министри да не са запознати какво правят граничните власти. 

„Аз информирах външния министър Буяр Османи, който заедно с премиера Димитър Ковачевски са в Ню Йорк, и той също не знаеше каква точно е ситуацията“, допълни Андрей Ковачев. 

Нападателят на Пендиков в съда: Не си заслужава за българин да се вика полиция

Според Ковачев т.нар. „дълбока държава“ функционира все още и тя не желае европейско членство, а се опитва да го саботира.

По данни на „Справочна информация“ на БТА българското военно гробище в Ново село е едно от малкото запазени в Република Северна Македония. В него са погребани 71 български офицери и войници от 11-а пехотна Македоно-одринска доброволческа дивизия и 2-а пехотна Тракийска дивизия, загинали в Балканската война (1912-1913), Междусъюзническата война (1913) и Първата световна война (1914-1918).

Петнадесет от войниците са родом от селища, които днес са в пределите на Република Северна Македония, двама са от с. Ново село, трима от Егейска Македония, двама от Западните покрайнини, по един от Източна Тракия, Косово и Северна Добруджа. В гробището са погребани и трима сърби, единият от които пленник, а другите двама – жандармеристи.

Източник: vesti.bg