България и Румъния с общо командване за спец. операции

0

П о искане на президента Клаус Йоханис парламентът на Румъния одобри създаването на Регионалното командване на компонента за специални операции на територията на страната, в гарнизона Търгу Муреш, като непостоянна структура, на принципа на нация-лидер, с командване на ротационен принцип. Начинът на организация и дейност на това регионално командване се установява двустранно между Румъния и България, предават местните медии. 

В искането, изпратено до парламента от държавния глава, се посочва, че на фона на радикалната промяна в международната среда за сигурност, породена от агресията на Русия срещу Украйна, НАТО е завършила процеса на разработване на нови планове, необходими за прилагане на концепцията за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона.

Предвид близостта на Румъния и България до зоната на конфликта, военните структури на двете страни предложиха проект за създаване на Регионално командване на компонента за специални операции, като общото намерение на двете страни е до края на 2024 г. то да заработи в пълния си капаците

Източник: vesti.bg