България и още 14 държави в ЕС с призив за укрепване на границите

5

П етнадесет държави от ЕС, които са на фронтовата линия на миграцията, призоваха за укрепване на границите и за сключване на споразумения с трети страни за приемане на мигранти, информира АФП.

„Заслужава си да се проучи възможността за сключване на споразумения за безопасни трети страни със съответните държави по външните граници на ЕС и отвъд тях, а където е уместно, да се даде правна възможност за това“, заявиха държавите след двудневна конференция в Атина, посветена на управлението на границите.

ВМРО иска доживотен затвор за каналджийство

В момента ЕС проучва начини, по които неговата гранична агенция Frontex да действа в трети страни, за да възпира миграцията.

„Ангажираме се да засилим дейностите с оглед намирането на решения за предоставяне на международна закрила в трети държави“, заявиха петнадесетте държави от ЕС.

Общият тон по отношение на миграцията се втвърди в Европа от 2015-2016 г. насам, когато тя прие над един милион кандидати за убежище, повечето от които сирийци, бягащи от войната в страната си.

„За първи път в историята ЕС планира да сключи тези споразумения с неевропейски държави“, написа през уикенда в Туитър Тинеке Стрик, депутат от Европейския парламент от групата на Зелените.

Споразуменията ще позволят на Frontex да разполага гранични служители и да изпълнява задачи по управление на границите, каза Стрик.

Мавритания и Сенегал са две държави, които водят съответните преговори с ЕС, каза тя.

Демерджиев поиска ясна и единна политика от Европа за външните граници

Участниците в конференцията – Австрия, България, Хърватия, Кипър, Чешката република, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния и Словакия – днес също така призоваха Европейската комисия да отпусне „адекватна финансова подкрепа“ на държавите-членки на предна линия „за всички видове инфраструктура за защита на границите, включително физически бариери и други свързани с приема разходи“.

„Подкрепата на Frontex също трябва да бъде увеличена и напълно разгърната в най-засегнатите държави-членки“, заявиха те.

Те поискаха и „повече възможности за ускорени процедури, последвани от отхвърляне в случай на неоснователни молби за убежище“.

Няколко държави, между които Австрия и Гърция, призоваха за финансиране от ЕС за укрепване на оградите по външните граници на блока, за да се намали потокът от лица, търсещи убежище. Но Комисията досега не е склонна да се ангажира с това, като заяви, че „изграждането на стени и бодлива тел“ не е правилното решение. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *