България и Корея в партньорство за IT технологии и космически изследвания

България и Република Корея ще засилят партньорството си в сфери като IT технологиите, изкуствения интелект и космическите изследвания. Това стана ясно на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Република Корея Джонгин Бе.

През декември в нашата страна ще пристигнат специалисти в областта на изкуствения интелект, а през следващата година ще дойдат изследователи на космоса. Те ще участват в семинари, които да подпомогнат развитието на тези две области.

„Имаме много добър пример в областта на изкуствения интелект. Българският институт INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през последните месеци постигна много успехи, включително и на международно ниво“, каза проф. Цоков.

Джонгин Бе уточни, че е посещавал института и лично се е убедил в неговото ниво.

Министърът благодари на посланика за помощта в изучаването на корейски език в средните училища в България и отбеляза, че има устойчив интерес към него от страна на учениците.

Сътрудничеството между двете държави се развива, както в университетите, така и в научните изследвания. България и Република Корея осъществяват обмен на студенти.

Източник: bntnews.bg