България излезе с позиция за провокациите на Скопие

3

Н едопустимо е заявяването на загриженост за основните права на дадена общност да бъде използвано като претекст за необосновани и язвителни нападки към държава-член на Европейския съюз. Изявлението на премиера на РС Македония за пореден път ясно показва реалното отношение на Скопие към основни ценности на ЕС и отхвърлянето на правото да се реагира на съществуващите дефицити.

Това се казва в позиция на българското МВнР във връзка с изявлението на премиера на Северна Македония пред Съвета на Европа. „Всяка аналогия със страданията на украинския народ в настоящата неоправдана война на Русия е цинична и недопустима“, подчертават от МВнР.

Ковачевски: РС Македония не преговаря с България

Европейската перспектива на Република Северна Македония минава през стриктно придържане към Европейския механизъм, създаден през юли 2022 г. Опитите за отклоняване на общественото внимание от липсата на воля за изпълнение на поетите ангажименти не са продуктивни и се разминават с декларираното от Скопие желание за изграждане на добросъседски отношения, посочват от МВнР.

Особено притеснително в изявлението на министър-председателя Ковачевски е внушението, че ако Северна Македония не продължи пътя си на преговори за присъединяване към ЕС, това би имало отрицателно въздействие върху Албания. България последователно подкрепя европейската интеграция на всички държави в Западните Балкани въз основа на собствените им заслуги. За разлика от Северна Македония, Албания пълноценно е отворила присъединителните преговори и скоростта, с която ще напредва, зависи единствено от нейния напредък в процеса на реформи, гласи българската позиция.

ИТН и ГЕРБ-СДС излязоха с декларации, след като Ковачевски сравни България с Русия

„Призоваваме властите в Скопие да покажат политически кураж и да започнат да изпълняват ангажиментите, които са поели пред всички държави-членки на ЕС, за да завършат фазата на отваряне на присъединителните преговори. Отговорността за европейското бъдеще на Северна Македония е в собствените й ръце“, добавят от МВнР.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *