"Бъдещето вероятно ще бъде по-лошо от това, което сме виждали"

1

Г лобалните температури се покачват с обезпокоителна скорост, а това означава повече екстремни горещи вълни през по-голяма част от времето. За да се подготвят по-добре за това, което предстои, изследователи от Обединеното кралство идентифицираха страните, изложени на най-голям риск от вредите от горещите вълни.

Новото изследване взима предвид социално-икономическите фактори, нарастването на населението, стабилността на енергийните мрежи и наличието на здравни услуги.

Региони като Афганистан, Папуа Нова Гвинея и Централна Америка са сред най-застрашени от вредните ефекти на горещите вълни, заключава проучването. Пекин и Централна Европа също са уязвими, тъй като голямото им население излага на риск относително голям брой хора.

Част от проблема е, че не знаем какво ни предстои – бъдещето, вероятно ще бъде по-лошо от това, което сме виждали до момента.

Често регионите са подготвени само за екстремни събития, каквито вече са преживявали. Планирането се основава на минали бедствия“, пишат изследователите в публикуваната си статия.

Политиците и правителствата трябва да се подготвят за събития отвъд тези, с които вече сме се сблъсквали – особено за антропогенните изменения на климата, които увеличават вероятността от крайности.

Изследователите са използвали най-новите климатични модели както и данни за глобалното население, за да направят своите оценки, и да изградят метод за определяне на шансовете за повторяемост на екстремните климатични събития.

Статистически неприемливи горещи вълни – достатъчно екстремни, за да не бъдат предсказани от модели – са се случвали в 31 процента от 136-те региона, обхванати от проучването през последните 60 години, казват изследователите. Това е още по-добра причина да започнем да се подготвяме за събития, които в момента изглеждат почти немислими.

Тъй като горещите вълни се появяват все по-често, трябва да сме по-добре подготвени“, казва климатологът Вики Томпсън от университета в Бристол в Обединеното кралство.

Идентифицираме региони, които може би са имали късмет досега – някои от тях имат бързо нарастващо население, други са развиващи се нации, а трети вече са много горещи. Трябва да попитаме дали плановете за действие при нарастващите горещини в тези райони са достатъчни.

Високите температури не само могат да причинят смърт на много хора, но и правят ежедневието и работата много по-трудни. Те могат да бъдат опустошителни по отношение на селското стопанство и да доведат до странични ефекти като повишен риск от горски пожари.

Има и някои добри новини: добрата подготовка наистина намалява броя на смъртните случаи. Това може да включва охлаждане на градска среда, смяна или намаляване на работното време.

Според изследователите най-малко вероятно е именно развиващите се страни да разполагат с всеобхватни планове за предстоящите горещини. Надеждата е, че докато продължават усилията за ограничаване на глобалното затопляне, могат да се предприемат и стъпки за ограничаване на вредата от екстремните метеорологични явления, които ни предстоят.

Подготовката спасява животи“, казва атмосферният учен Дан Мичъл от университета в Бристол. „Видяхме някои от най-неочакваните горещи вълни по света, които доведоха до смъртни случаи на десетки хиляди.

В това проучване ние показваме, че подобни рекордни събития могат да се случат навсякъде. Правителствата по света трябва да вземат нужните мерки.

По темата

Източник: vesti.bg