Бургаската полиция залови двама серийни крадци, обирали жилища на украински бежанци

Бургаската полиция залови двама серийни крадци, обирали жилища на украински бежанци. Задържаните са 49-годишен мъж Перник и 50-годишен от Несебър.

Последният им обир е отпреди дни. Мъжете проникнали в жилище, разположено на първия етаж в бл. 196 в бургаския ж.к. „Изгрев“, обитавано от 31-годишна украинска гражданка с предоставена временна закрила. Извършителите откраднали сумата от 30 000 щатски долара и 10 000 украински гривни. Паричните суми са съхранявана в скрин в спалнята на жилището.

След обира двамата мъже се укрили в комплекс от затворен тип, разположен на територията на Несебър. Бургаските криминалисти започнали разследване и успели да установят самоличността им. Задържани са в комплекса, където се укривали. При извършените претърсвания там в стените и в луфтове на касите на вратите са намерени и иззети множество златни накити, колекционерски монети, мобилни телефони, часовници, специализирана електронна техника, технически инструменти и заготовки за преодоляване на заключващите устройства на вратите, както и големи парични суми в щатски долари и украински гривни.

Констатирано е, че двамата криминално проявени мъже извършвали домови кражби от жилища, разположени, както в Бургас, така и в областта, обитавани предимно от украински граждани.

Несебърлията набирал информация относно набелязаните жилища, извършвал наблюдение, като подробно проучвал района и навиците на обитателите. Впоследствие заедно с перничанина пристъпвали към извършване на кражбите, като основно търсели бързо конвертируеми вещи – златни ценности и парични суми.

При извършване на кражбата ролите на двамата мъже били ясно определени – несебърлията наблюдавал района и играел ролята на „отцепка“, а перничанинът извършвал проникването, чрез използване на специализирани технически инструменти.

С прокурорско постановление срока на задържането на двамата криминално проявени мъже е удължен на 72 часа. Предстои внасяне на искания за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Източник: bntnews.bg