"Бундесбанк" прогнозира влошаване на икономиката

12

С ъстоянието на германската икономика ще се влоши през идните месеци, най-вече поради ограничаването на потребителското търсене и спада на промишленото производство. Това посочва в месечния си доклад германската централна банка „Бундесбанк“ (Bundesbank), публикуван днес и цитиран от ДПА.

„Германската икономика вероятно ще се свие през третото тримесечие на 2023 г.“, отбелязва „Бундесбанк“.

Еврозоната влезе в техническа рецесия

Централната банка посочва още, че възстановяването на нивото на потребителските разходи вероятно ще се забави на фона на високата инфлация. 

По-рано този месец федералната статистическа служба „Дестатис“ съобщи, че инфлацията в Германия през август се е понижила леко на годишна база спрямо юли. 

„На фона на стабилния ръст на заплатите, в средносрочен план инфлацията вероятно ще се задържи на нива, които са значително над 1 на сто“, се посочва в доклада на „Бундесбанк“. В него се казва, че германската индустрия е подложена на натиск поради значително по-високите цени на енергийните продукти и на суровините. 

Бербок: Възстановяването на Украйна ще бъде „колосално предизвикателство“

„В допълнение към свиването на потребителските разходи, задълбочаващият се спад на промишленото производство също потиска икономическия растеж“, се казва в доклада на централната банка, базирана във Франкфурт.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *