“Булгартрансгаз” обмисля да инвестира във втори терминал за втечнен газ в Гърция

5

Б ългарският газопреносен оператор “Булгартрансгаз” ЕАД ще анализира всички възможности да инвестира във втори терминал за втечнен газ в Гърция. Това обяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов по време на участието си в „23-ата Световна среща на върха за втечнения природен газ“ (23nd World LNG Summit & Awards”), която се провежда в Атина, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във форума, на който домакин е Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция, участват ежегодно представители на водещи международни газови компании, които обсъждат възможностите за развитие на пазара на втечнен природен газ. “Булгартрансзгаз” е съакционер с 20% в изграждащия се терминал за втечнен газ в Александруполис. Очаква се ключовата инфраструктура да бъде въведена в експлоатация в началото на 2024 г.

Сблъсък в парламента заради допълнителна такса за пренос на руски газ

Плаващата платформа за терминала напусна корабостроителницата на Keppel Corporation в Сингапур и се очаква да пристигне в Александруполис в средата на м. декември. Новината беше обявена от посланика на САЩ в Гърция Н. Пр. Джордж Цунис и потвърдена от Малинов, като член на борда на директорите на проектната компания Gastrade S.A.

По думите му ролята на втечнения природен газ е решаваща и се очаква делът му в енергийния микс да продължи да нараства. В тази връзка газопреносните оператори по Вертикалния газов коридор разработват проекти за добавен капацитет, които да отговорят на повишения интерес за пренос на природен газ от юг на север. „Свързването на газопреносните мрежи на Гърция, България, Румъния и Унгария и осигуряването на техническа възможност за двупосочен пренос на природен газ ще даде възможност по най-ефективен начин да се увеличи преносът на допълнителни количества втечнен природен газ“, допълни Малинов.

Започва разширението на газохранилището „Чирен”

“За да отговорим в цялост на потребностите на пазара предвиждаме до края на 2024 година да завършим и разширението на подземното газово хранилище в Чирен. Синергията на проектите по Вертикалния коридор, терминала в Александруполис и разширението на ПГХ Чирен ще осигури необходимите условия за доставки на по-големи обеми LNG не само за пазарите в Гърция и България, а и за целия регион, включително Сърбия, Северна Македония, Украйна и Молдова“, каза Малинов.

Източник: vesti.bg