Бруталният Чингис Хан: 8 кръвожадни събития, донесли славата му

4

П рез XIII и XIV в. една огромна империя се простирала върху половината от евразийската суша. В зенита си тя се простирала от тихоокеанските брегове на Корейския полуостров до студените гори на Източна Европа. Това била могъщата Монголска империя, а нейните императори, известни като хагани, били едни от най-кръвожадните и могъщи владетели в човешката история. Нека разгледаме осем от най-шокиращите им деяния.

1. Унищожаването на Мерв

Чингис хан е роден с името Темучин в планините на Северна Монголия през 1162 г. По-късно той основава Монголската империя, която управлява от 1206 до 1227 г.

През февруари 1221 г. войските на Чингис хан обсаждат град Мерв, в днешен Туркменистан. Когато жителите на Мерв се предават на монголите, завоевателите отговарят, като практически изтриват града от картата, убиват, ограбват и разрушават древния метрополис.

Съобщава се, че ханът си е позволил да наблюдава хаоса в Мерв от първия ред. Той седял на златен трон и наблюдавал как пред него били влачени и екзекутирани хора. Твърди се, че това е бил „незабравим ден на писъци, плач и ридание“. Нашествениците измъчвали богатите граждани на Мерв, за да се откажат от парите и скъпоценностите си.

Според един от източниците броят на загиналите в клането в Мерв е 700 000 души, докато един съвременен персийски летописец оценява броя на труповете на зашеметяващите 1,3 милиона. Ханът очевидно заповядва на всеки от войниците си да убие поне 300 души.

2. Престъплението срещу ойрата

Огедей хан, син на Чингис хан, управлява като каган-император на Монголската империя от 1229 до 1241 г. Подобно на баща си, Йегедей обичал войната, като изпращал огромните монголски орди на хиляди километри в почти всички посоки, за да се бият и да разширяват империята.

Той е отговорен и за деяние, което един историк нарича „едно от най-ужасните монголски зверства“. Това е масовото изнасилване на момичетата от племето ойрат.

11 древни мистерии, на които все още нямаме отговор

През 1237 г., според персийските летописци, народът на ойратите не успял да осигури очакваната група млади жени за харема на монголския император. Разяреният Огедей решава да накаже ойратите. Той нарежда 4000 ойратски момичета да бъдат многократно изнасилени от войниците му, а семействата на момичетата да бъдат принудени да гледат. Две от момичетата умират, а останалите са разпределени като сексуални робини между харема, търговските кервани и монголската армия.

3. Разрушаването на Багдад

Хулагу хан, внук на Чингис хан, повежда армия от може би 150 000 души към Багдад, столицата на могъщата Абасидска империя в днешен Ирак.

Монголските войски, които включват китайски обсадни инженери, превземат града на 10 февруари 1258 г. Победителите нахлуват в града и започват едноседмична касапница, като нанасят на жителите кампания на грабежи, изнасилвания, мъчения и убийства.

Един съвременен разказ съобщава, че 800 000 души са били убити по време на обсадата на Багдад и след нея. В този източник обаче се казва също, че в това число не са включени удавените, „децата, хвърлени в калта“, или умрелите от болести, глад и „страх“. В някои източници общият брой на загиналите достига до два милиона, въпреки че истинската цифра не е известна.

Разрушеният през 1258 г. Багдад е бил градът на ислямския Златен век, блестящ с величествени библиотеки, дворци и джамии, център на науката в продължение на векове. В една хроника се казва, че река Тигър е почерняла от мастилото на книгите на разрушения Дом на мъдростта и е почервеняла от кръвта на убитите философи и учени.

4. Унищожаването на Нишапур

Обсадата на Нишапур (днешен Иран) през април 1221 г. е кървава и жестока. Огромна монголска армия атакува града, хвърляйки стотици огнени кълба, четвърт милион големи камъни и много други неща по отбраната. Нишапур най-накрая пада и в града се водят кървави боеве от къща на къща.

Оцелелите, както и всички останали жители на Нишапур, са обезглавени, след като са извадени от подземни скривалища, купчини отломки и трупове. Монголите направили три планини от черепи на обезглавените в Нишапур – по една пирамида за мъжете, жените и децата.

Чингис хан ясно е казал на командирите си, че не иска нищо в Нишапур да оцелее, така че дори кучетата, котките и паразитите в града са изтребени.

400 квалифицирани работници имали късмета да бъдат пощадени, но всички останали 170 000 жители на Нишапур били избити.

5. Жестоката погребална процесия на Чингис хан

През август 1227 г. Чингис хан умира. Говори се, че могъщият военачалник е поставил условие мястото на погребението му да остане в тайна.

10 странни и реални оръжия, използвани за убийства

Марко Поло, прочутият венециански изследовател, който през 70-те и 80-те години на ХІІІ в. служи като пратеник на монголския император Кублай хан, разказва зловещата история на погребението на Чингис.

Според тази версия на събитията 2000 роби, които работели по погребението на покойния император, били заклани от своите пазачи, които на свой ред били посечени от втората пехотна част. След това тези войници си проправили път през провинцията, далеч от мястото на погребението, и убили всеки, който ги видял, така че да не остане никаква следа от тяхното присъствие или свидетели на маршрута им. Тази последна група мъже се самоубила, когато се върнала в базата си.

Съвременните специалисти стигат до заключението, че най-вероятното местоположение на гроба на Чингис хан е в района на монголската свещена планина Бурхан Халдун в далечния север на Монголия.

6. Ужасното търсене на съкровище в Термез

През 1220 г. монголските войски разграбват древния град Термез в днешен Узбекистан. Според легендата една местна жена моли монголските нашественици да пощадят живота ѝ, като казва, че е погълнала перли. Нейните похитители надлежно я разрязват и извличат скъпоценните камъни. Това накарало монголския военачалник да издаде заповед да се изкормят труповете на всички жители на Термез, тъй като се смятало, че така ще се получат подобни богатства.

7. Клането в Отар

През 1219 г., след като Иналчук, управител на град Отрар в днешен Казахстан, сериозно провокира Чингис хан, монголският император повежда огромна армия, която нахлува в Хваразмската империя и обсажда Отрар. След пет месеца градът-оазис е превзет.

Монголите екзекутират Иналчук, като изливат разтопено сребро по шията му (според някои сведения то е излято в ушите и очите му).

Всички бойци, защитаващи Отрар, били убити, а цялото население на града било изведено на равнината от победоносните монголи. Всички до един – на брой около 100 000 души – били подложени на меч.

8. Чували с отрязани уши

Твърди се, че в битката при Легница в днешна Полша през април 1241 г. монголите пресмятали броя на мъртвите европейски врагове, като отрязвали дясното ухо на всеки вражески труп. Според сведенията отрязаните уши са напълнили девет големи чувала.

Възможно е този мрачен метод на събиране на данни от монголите на бойното поле да се е прилагал и в България и Русия по същото време. Там според някои източници броят на окървавените трофейни уши е бил хиляди.

По темата

Източник: vesti.bg