Борисов: Готови сме на всякакви компромиси

38

„От втората политическа сила ясно казаха, че не е възможен кабинет, но ясно казаха, че и много от политиките ни ще бъдат подкрепяни, което също е важно за управлението на един кабинет“.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата с „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“, предаде БГНЕС.

Карадайъ: Длъжни сме да намерим политическа формула за управление

„От утре започваме срещите с останалите партии. Амбициите ни са да се договорим за споделена отговорност, за съвместно управление, за кратък хоризонт от време, за приемане на бюджет, Плана за възстановяване, да тръгнат еврофондовете. Много бързо можем да наваксаме изоставането“, каза Борисов.

Той подчерта, че никой не е дал право на ГЕРБ и на останалите партии да управляват сами.

„Дори ни се подиграваха колко време продължихме разговорите с „Продължаваме Промяната“. Днес дори въпросите им бяха, за да ни провалят разговорите с останалите партии и аз не им го спестих“, подчерта Борисов.

Христо Иванов определи като важна заявката на Мария Габриел да бъде поискана оставката на Иван Гешев

„Трябва с общи усилия. Срещите утре ще отговорят ясно на въпросите“, добави Борисов.

На въпрос колко време трябва да управлява следващото правителство, лидерът на ГЕРБ заяви с усмивка:

„Не трябва да изкара пълен мандат. Аз ги карах по три години и нещо, но на често. И аз трябва да ви отговоря с шега“, след това добави вече сериозно: „Най-малкият срок е да се приеме и бюджетът за догодина. Минимумът трябва да е година – година и половина“.

По думите на Борисов няма проблем с отношението на БСП към Украйна и това са предизборни коментари, с които трябва да се спре.

„По всички международни данни ние сме шестата държава по износ на оръжия за Украйна. Ние имаме много оръжие, което срокът му на годност изтича. В рамката на солидарността на НАТО можем да си подменим оръжието и да дадем на Украйна това, което трябва. Нямаме никакъв спор с г-жа Нинова. Ще се спази същия принцип, по който се изнасяше оръжие“, каза Борисов.

Той заяви още, че ГЕРБ са поели ангажимент и Стою Стоев от ПП-ДБ ще бъде избран за председател на правната комисия в парламента.

Преди това, на срещата с „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ Борисов каза:

„За месеци можем да изведем България на съвсем друго ниво. Няма по-лошо от тези служебни правителства. Готови сме на всякакви компромиси, за да има работещо правителство. Не се заблуждавайте, че избирателите ни предпочитат избори“.

Източник: vesti.bg