Борел: Лавров да каже на господаря си, че Европа е обединена

31

„Лавров да каже на господаря си, че Европа и ОССЕ остават обедини срещу незаконната агресия на Русия“.

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция с премиера Димитър Ковачевски в Скопие, предаде специалният пратеник на БГНЕС в македонската столица Димитър Русков.

Жозеп Борел подчерта, че срещата на ОССЕ е добра възможност за руският външен министър Сергей Лавров да чуе защо Русия е осъдена и изолирана.

Украйна бойкотира: Спасете ОССЕ от Русия

„Вашето решение да позволите на Лавров да участва е в съответствие с нашата споделена цел да поддържаме многостранността жива. Това е добра възможност за него да чуе защо Русия е осъдена и изолирана и след това ще може да се върне в Кремъл и да каже на господаря на Кремъл, че ОССЕ и ЕС остават единни в осъждането на незаконното и агресивно поведение на Русия“, каза Борел.

Конституционните промени трябва да бъдат приети от Северна Македония, за да продължи процеса на присъединяване към ЕС, обърна се Борел към домакините си.

„Трябва да приключите реформите, това е в интерес на всички граждани. Може да не сте съгласни по някои въпроси, но не трябва да има политическо разделение по въпросите на Европейския съюз. Пътят към Европа трябва да бъде надпартиен и всички трябва да се стремят към това. Ако искате да тръгнете по този път, трябва да завършите процеса на изменение на конституцията и да постигнете напредък по ключови реформи. Това не е от полза за една партия, а за цялата нация и държава“, подчерта Борел.

Митрофанова: България разреши полета на Лавров

На двустранната среща с македонския премиер Димитър Ковачевски бяха обсъдени актуални събития, свързани със стремежа на Северна Македония към ЕС, напредъка на реформите в ключови области и политическата ситуация в страната.

Върховният представител на ЕС за външната политика приветства успешното председателство на Северна Македония на ОССЕ. Събеседниците обмениха мнения, че председателството е допринесло сериозно за затвърждаването на позицията на страната в международните рамки като конструктивен фактор за стабилност и сътрудничество.

Премиерът на РС Македония Ковачевски изрази благодарност за силната подкрепа на Европейския съюз и изрази увереността си, че с новия План за растеж на Западните Балкани Съюзът ще засили ангажимента си към региона.

„ЕС е цел и няма друга алтернатива, от нас зависи колко бързо ще влезем там“, каза още министър председателят.

Той съобщи, че през декември ще бъде организирана среща за парламентарни избори в страната, перспективата за ЕС и промените в Изборния кодекс в съответствие с препоръките на ОССЕ.

„Влизането в ЕС трябва да бъде най-важната цел за всяка политическа партия“, заяви македонският премиер.

„Като правителство работим за въвеждане на европейските стандарти. Затвърждаваме демокрацията, върховенството на закона, постигнахме напредък в реформата на съдебната система и развиваме пазарната икономика. Ние ще продължим да извършваме напредък в тези насоки. Скринингът се случва в очакваният темп. Не позволяваме политическите разногласия да спират приближаването ни към ЕС“, добави Ковачевски.

Източник: vesti.bg