Борел: Задължително е Ливан да не бъде въвлечен във война

15

Р ъководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел предупреди в събота срещу регионален конфликт, който би включил Ливан, тъй като се засилиха граничните сблъсъци почти три месеца след войната на Израел срещу ливанската групировка „Хизбула“, която е съюзник на „Хамас“.

„Наложително е да се избегне регионална ескалация в Близкия изток. Абсолютно необходимо е да се избегне въвличането на Ливан в регионален конфликт“, каза каталунският испанец Жозеп Борел по време на пресконференция в Бейрут с външния министър на Ливан.

„Хизбула“ атакува четири позиции на израелската армия

„Изпращам това послание и на Израел: никой няма да спечели от регионален конфликт“, добави той.

Подкрепяната от Иран „Хизбула“ и Израел си разменят почти ежедневен трансграничен огън след безпрецедентната атака на „Хамас“ на 7 октомври срещу Южен Израел, която предизвика войната. Но ударът, който уби заместник-лидера на „Хамас“ в бастиона на „Хизбула“ в Южен Бейрут във вторник, засили страховете за по-широк пожар. Ливанската групировка заяви в събота, че е отвърнала, като е изстреляла десетки ракети по северна израелска база.

„Хизбула“: Цял Ливан ще бъде изложен на риск, ако не реагира на убийството на лидер на „Хамас“

„Мисля, че войната може да бъде предотвратена, трябва да бъде избегната и дипломацията може да надделее“, каза Борел пред репортери.

По-рано в събота Борел се срещна с ливанския премиер Наджиб Микати, командващия мироопазващите сили на ООН (UNIFIL) Аролдо Лазаро и влиятелния председател на парламента Набих Бери. Посещението му е част от дипломатически натиск за избягване на по-нататъшна регионална ескалация, особено на границата между Ливан и Израел, и призив за намиране на решение на войната в Газа.

„Хизбула“ атакува израелски постове, Израел отговори с обстрел на Южен Ливан

„Дипломатическите канали трябва да бъдат отворени, за да сигнализират, че войната не е единственият вариант и е най-лошият вариант“, каза Борел. 

По темата

Източник: vesti.bg