Борел: ЕС трябва да ускори доставките на боеприпаси за Украйна

31

Е вропейският съюз трябва да ускори снабдяването с боеприпаси на Украйна, тъй като тя се нуждае от 1000 артилерийски снаряда всеки ден само в района на Бахмут, заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Руски безпилотни самолети атакуват Украйна

Борел отбеляза, че на среща с колегите си от ЕС в Стокхолм украинският външен министър Дмитро Кулеба е подчертал, че Киев се нуждае от повече подкрепа, за да се защити от инвазията на Русия. 

В района на Бахмут в източната част на страната „Украйна се нуждае от около 1000 артилерийски снаряда на ден“, каза Борел пред репортери след срещата.

Киев: С новата германска военна помощ Русия е обречена да загуби

Запитан как ЕС би могъл да ускори доставките си, Борел отговори, че страните членки трябва да прегледат запасите си и да преодолеят логистичните предизвикателства.

През март министрите в Евросъюза одобриха план на стойност най-малко 2 милиарда евро за снабдяване на Украйна с един милион артилерийски снаряда и ракети в продължение на 12 месеца. 

Военен хеликоптер и изтребител се разбиха в руската Брянска област

Планът разчита на това, че страните от ЕС ще доставят снаряди от собствените си запаси и ще правят общи нови поръчки.

Борел заяви, че Украйна има особена нужда от боеприпаси с голям обсег, „тъй като руснаците бомбардират отдалеч“. „Украинците трябва да имат възможност да достигнат същия обсег“, каза той.

Преди срещата Кулеба също заяви, че артилерийските боеприпаси с голям обсег ще бъдат в центъра на дискусиите.

По-рано Германия обяви военна помощ в размер на 2,7 милиарда евро за Украйна (най-голямата от страна на Берлин след нахлуването на Русия) и обеща по-нататъшна подкрепа.

Украйна: Русия иска да провокира преждевременната ни контраофанзива

Междувременно украинската прокуратура, цитирана от Франс прес, съобщи, че най-малко двама души са загинали, а 10 са били ранени, включително деца, при руски удар в град Константиновка, на 25 км югозападно от Бахмут, на източния фронт в Украйна.

„При обстрел на Константиновка загинаха двама души, а десет души бяха ранени, включително двама юноши – на 15 и 16 години, които бяха откарани в болница“, посочи прокуратурата в комюнике, публикувано в Тelegram.

Константиновка, която преди войната е имала 70 000 жители, редовно бива обстрелвана от руската армия, отбелязва АФП.

Източник: vesti.bg