Бомбата на пътя на Гешев е направила триметрова дупка

10

Б омбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор, е направила дупка с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра, близо до пътното платно. Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили.

Това съобщи директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Взривът е бил изключително силен, огненият стълб е бил с височина 4-5 метра. Освен всичко друго взривът е имал ясна насоченост към пътя и преминаващите автомобили“, посочи Сарафов.

МВР за инцидента с кортежа на Гешев: Няма пострадали

Той заяви, че взривът е избухнал около 11:30 на голям завой, на който скоростта се намалява, докато минавал главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София.

Сарафов каза, че е имало специални маркери, чрез които да бъде задействана бомбата:

„В момента се провеждат огледни действия, включително със следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На място на местопроизшествието са открити маркери, които са оставени от извършителите, спрямо които, когато премине автомобила, бомбата да бъде задействана“.

„Очевидно изключително професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила и главния прокурор, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път. Към момента наказателното производство, което е образувано, е по глава 1 по НПК за терористичен акт, който чрез взрив опитва да убие някого“, заяви Сарафов.

Гешев: Резултатът е разруха в борбата с мафията

„Ще се вземем цялата пръст от мястото на взрива, търсят се детонатори и осколки, а всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство, както и видът и количеството на взривното вещество. По мои сведения няма пострадали“, посочи Сарафов.

„Най-вероятно извършителите са били на мястото. Може би са имали визуален контакт с пътя и преминаващите автомобили. Няма друг по-точен начин да се прецени кога да се детонира, защото по този път преминават много коли. Експлозията е избухнала буквално в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото, където е била заложена бомбата. Взривът, според свидетелските показания на служителите на НСО, е преместил автомобила вляво“, каза Сарафов.

Цветан Василев внесе сигнал срещу Иван Гешев

Атанас Илков, директор на ГДНП, заяви, че в 11.50 е постъпил сигналът, че край автомобил на главния прокурор е избухнало взривено устройство.

„Насочихме полицейски екипи и линейки минути след сигнала, така че колегите реагираха много бързо, на 5-ата, 10-ата минута отцепиха района. Линейките бяха на място да окажат помощ ако е имало пострадали, за радост нямаше. Изградени са КПП-тата и започнаха масови проверки на всички автомобили, които се движеха в района. Сформиран е щаб по разпореждане на министър Демерджиев. Броят от служители, които са включени в цялостните действия е много голям. Целият ресурс на МВР, ДАНС и службите е ангажиран в момента“, подчерта Илков.

Източник: vesti.bg