Болести и глад: "Апокалиптична" хуманитарна ситуация в Газа

0

И зраел бомбардира цели в Газа в събота, след като Съединените щати блокираха извънредно предложение на ООН за прекратяване на огъня във войната с „Хамас“, което предизвика предупреждения за „апокалиптична“ хуманитарна ситуация, предаде АФП.

САЩ наложиха вето за прекратяване на огъня в Газа

Хуманитарните работници казват, че хуманитарната система на Газа е на ръба на колапса заради заплаха от болести и глад. Ветото на Вашингтон беше бързо осъдено от Палестинската власт и „Хамас“, чието министерство на здравеопазването посочи последния брой на смъртните случаи в Газа на 17 490, предимно жени и деца.

„Аз съм мъртва отвътре“: Безмилостните атаки и насилие на „Хамас“

Израелски удар срещу южния град Хан Юнис уби шестима души, докато други петима загинаха при отделна атака в Рафа, съобщи министерството в събота. Той добави, че за период от 24 часа 71 убити и 160 ранени са пристигнали в болница „Ал-Акса“ в град Дейр ал-Балах след постоянните бомбардировки. Повтарящи се залпове от автоматични оръжия се чуха в събота в северната част на Газа, в кадри на живо, излъчени от AFPTV. Бригадите „Езедин ал-Касам“, които са въоръженото крило на „Хамас“, казаха, че са изстреляли ракети в събота към Рейм в Южен Израел, където въоръжени бойци на „Хамас“ са убили 364 души, според Израел, на музикален фестивал на 7 октомври.

Синът на израелски министър бе убит в Газа

Израел се зарече да изкорени „Хамас“ в Газа. Огромни райони там а са превърнати в развалини и ООН казва, че около 80 процента от населението е разселено, като се съобщава за ужасен недостиг на храна, гориво, вода и лекарства. „Толкова е студено, а палатката е толкова малка. Всичко, което имам, са дрехите, които нося“, каза Махмуд Абу Раян, разселен от Бейт Лахия на север.

Разруха и болка: Войната между „Хамас“ и Израел

По темата

Източник: vesti.bg