"Божието цвете" изчезва от планинските диви райони на Тайван

1

В еликолепният вид орхидея, известен на местното население Цу като „Божието цвете“, бързо изчезва от планинските диви райони на Тайван. Подобно на съдбата на безброй други цъфтящи растения по света, някои подозират, че основният заподозрян е изменението на климата. 

Известно още като орхидея дендробиум, растението се отличава с яркожълт цвят с наситен оранжева тичинка. Някога то се е срещало в изобилие в Тайван, но сега Цу са принудени да ходят все по-навътре в планинските гори, които се намират близо до град Алишан, за да намерят цветето, съобщава BBC. 

Цветето играе важна роля в културата и духовните вярвания на Цу, което прави очевидната му гибел още по-болезнена.  

Състоянието на планетата в цифри

„Моето племе трябва да притежава божественото цвете, то е част от нашите церемонии. В противен случай Бог няма да може да ни намери“, казва племенният старейшина Гао Дешенг пред BBC. 

Орхидеята е тясно свързана и с бога на войната на племето Цу. Ан Сяо-Мин, друг представител на рода, обяснява: „Говори се, че божественото цвете обгражда местообитанието на това божество.“ 

За да могат пъпките на растението да разцъфнат успешно през пролетта, температурите през зимата трябва да са в идеалния случай под 12°C. В резултат на климатичните промени температурите в региона се повишават над този праг. Средната ноемврийска температура в Алишан понастоящем е около 12-14°C, като се очаква до 2050 г. тя да се повиши до 14-16°C, ако настоящите тенденции се запазят.  

Това важно растение не е единственото цвете, което ще пострада от продължаващата климатична криза. Повишаването на температурите ще промени цъфтящите растения по света по безброй начини. 

Много растения сега цъфтят по-рано от преди, това се случва поради повишаването на температурите. В Япония през 2021 г. се смята, че изменението на климата е причина за най-ранния сезон на черешовия цвят от около 1200 години насам.   

Феноменът „Ел Ниньо“: Голямо петно топла вода в Тихия океан предизвиква странни явления

Странно, но изследванията показват също, че цветята променят цветовете си в отговор на климатичните промени. Изправени пред повишаването на температурите и намаляването на озона през последните 75 години, цветята по целия свят променят ултравиолетовите пигменти в листенцата си. 

Освен ранния цъфтеж и промяната на цветовете, цветята стават все по-многобройни на места, където преди са били рядкост, като например студените брегове на Антарктида. 

Като цяло обаче изглежда, че планетата на бъдещето може да бъде със значително по-малко цветя, отколкото през предишните векове. Последните изследвания показват, че изменението на климата вероятно ще направи живота на дивите цветя много по-труден. Това би могло да намали броя на полезните опрашители като пчелите и на свой ред да застраши продоволствената сигурност.   

По темата

Източник: vesti.bg